Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:34 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Imnului Național, marcată la Tulcea (FOTO)

ro

29 Jul, 2024 09:40 590 Marime text

Ziua Imnului Național, foto- Facebook/ CJ Tulcea Ștefan Coman, consilier al președintelui Consiliului Județean Tulcea, a participat, astăzi, începând cu ora 9.00, la ceremonialul militar și religios organizat în Piața Tricolorului de către Instituția Prefectului – Județul Tulcea și Garnizoana Tulcea cu ocazia Zilei Imnului Național.

Instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național constituie o formă de respect și apreciere pentru elementele definitorii ale neamului românesc, transmite Consiliul Județean Tulcea. 

„Deșteaptă-te române!“ a fost cântat pentru prima dată la 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, la originea lui aflându-se poemul patriotic „Un răsunet“ a lui Andrei Mureșanu.

Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică, scrie Administrația Prezidențială.  

Poemul „Un răsunet" al lui Andrei Mureşanu, redactat şi publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile, deoarece îl aflăm cântat pentru prima oară pe data de 29 iulie 1848 la Râmnicu Vâlcea (în Ţara Românească Revoluţia a izbucnit pe 11 iunie). Poemul va deveni imn sub titlul „Deşteaptă-te, române!", câştigându-şi instantaneu gloria recunoscută datorită mesajului energic şi mobilizator pe care-l conţine. Începând din 1848, „Deşteaptă-te, române!" a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curajul în timpul momentelor cruciale, în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), cât şi în cel al primului şi celui de-al doilea Război Mondial.

Imediat după instaurarea deplinei dictaturi comuniste la 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a fost forţat să abdice, „Deşteaptă-te, române!", ca şi alte marşuri şi cântece patriotice, au fost interzise, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsite cu ani grei de închisoare. 

Pe 22 Decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, imnul s-a înălţat pe străzi, însoţind uriaşele mase de oameni, risipind frica de moarte şi unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului. Astfel, instituirea sa ca imn naţional a venit de la sine, sub formidabila presiune a manifestanţilor.



foto: Facebook/ CJ Tulcea


Citește și:

29 iulie - Ziua imnului naţional al României (VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii