Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:55 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internațională a Educației în Penitenciare

ro

14 Oct, 2020 07:25 1857 Marime text
  • Astăzi, 14 octombrie 2020, sunt 21.245 de persoane private de libertate, alfate în unitățile de detenție din întreaga țară.

În data de 14 octombrie este celebrată Ziua Internațională a Educației în Penitenciare.

Astăzi, 14 octombrie 2020, sunt 21.245 de persoane private de libertate, alfate în unitățile de detenție din întreaga țară.

La nivel european, la propunerea European Prison Education Association, în data de 14 octombrie este celebrată „Ziua Internațională a Educației în Penitenciare”, dată la care a fost adoptată, în anul 1989, de Consiliul Europei, Recomandarea nr. R (89) 12 a Comitetului de Miniștri al statelor membre cu privire la educație.

Potrivit reprezentanților Administrației Naționale a Penitenciarelor, instituția „urmărește asigurarea unui sistem coerent pentru responsabilizarea și reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, prin aplicarea politicilor și direcțiilor de acțiune în domeniul educației, asistenței psihologice și asistenței sociale“.

Astfel, educația realizată în cadrul instituției penitenciare are ca principal scop derularea de activități care să contribuie, complementar asistenței psihologice și sociale, la modificarea, în sens pozitiv, a comportamentului persoanelor private de libertate, în acord cu cerințele societății.

„Alinierea procesului educațional și a programelor de formare și calificare derulate în unitățile penitenciare la normele naționale de invățământ, dar și dezvoltarea cooperării interinstituționale și deschiderea către mediul academic și societatea civilă conturează rolul central alocat educației în procesul recuperativ general. Astfel, educația, asociată privării de libertate, aduce un impact pozitiv în timpul, dar și post-detenție, consolidând noțiunea de «reintegrare social㻓, potrivit reprezentanților ANP.

„Acest fapt se datorează specialiștilor din sectoarele de reintegrare socială din sistemul penitenciar, a căror activitate și inițiativă vine să compenseze și să dezvolte etape esențiale din parcursul individual, lacune și valori cheie în conștientizarea și prevenirea actului infracțional. Cu migală și pasiune, cu responsabilitate și profesionalism, prin eforturi zilnice, ei remodelează caractere și contribuie la modificarea, în sens pozitiv, a comportamentului celor închiși și, implicit, la siguranța societății!“, spun aceștia.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii