Anchetă privind suspiciuni de corupție Parlamentul European interzice accesul reprezentanților Huawei
Anchetă privind suspiciuni de corupție: Parlamentul European interzice accesul reprezentanților Huawei
14 Mar, 2025 19:02
ZIUA de Constanta
531
Marime text



Aceasta este o 'măsură de precauție' cu 'efect imediat', a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Parlamentului European.
Compania chineză are în prezent nouă reprezentanți acreditați la Parlamentul European și care sunt autorizați să participe la întâlniri cu eurodeputații, potrivit registrului de transparență al instituției.
Decizia vine a doua zi după un val de percheziții și arestări
Decizia vine a doua zi după un val de percheziții și arestări în cadrul unei anchete instrumentate de justiția belgiană asupra unor suspiciuni de corupție în Parlamentul European, caz în care ar fi implicați aproximativ 15 actuali sau foști eurodeputați, scrie Agerpres.ro.
Parchetul federal belgian a anunțat joi că 21 de percheziții au fost efectuate în Belgia și alte trei au fost solicitate în Portugalia. Au fost efectuate și mai multe arestări, dar nu a fost precizat niciun nume. Joi au fost sigilate ușile mai multor birouri folosite de asistenții parlamentari atât la Bruxelles, cât și la Strasbourg.
Faptele de corupție au decurs în mod 'regulat' și 'foarte discret'
Potrivit Parchetului belgian, faptele de corupție au decurs în mod 'regulat' și 'foarte discret' începând din anul 2021, 'sub acoperirea lobby-ului comercial' și au luat diferite forme, precum remunerarea unor poziționări politice sau chiar 'cadouri excesive', de pildă cheltuieli pentru mese, deplasări sau invitațiile regulate la meciuri de fotbal.
Scopul acestor activități de lobby, potrivit instituțiilor media care au obținut date despre investigație, ar fi fost de a contracara încercările SUA de a exclude companiile chineze de telecomunicații de pe piețele sensibile, precum și de a pleda pentru deschiderea pieței europene către companiile chineze.
Un fost europarlamentar sloven al cărui nume a circulat în presă ca potențial suspect a negat acuzațiile. Intervievat de presa slovenă, Franc Bogovic, fost eurodeputat din grupul PPE, a recunoscut că a fost invitat la conferințe de compania Huawei și că a colaborat cu aceasta la un proiect privind internetul de mare viteză, dar a asigurat că nu are să-și reproșeze niciun comportament ilegal.
O scrisoare din octombrie 2020, semnată de 41 de membri ai Parlamentului European, a cerut excluderea Huawei și a concurentului său ZTE din rețelele 5G din întreaga Europă.
Citește și.
Un nou scandal de corupție zguduie Parlamentul European! Percheziții la birourile gigantului tehnologic chinez Huawei
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii