Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:15 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anturajul lui Joe Biden, forțat să recunoască starea președintelui american

ro

02 Jul, 2024 20:30 203 Marime text






 
  • După dezbaterea electorală dezastruoasă a lui Joe Biden în faţa lui Donald Trump, tabăra democrată îl îndeamnă pe preşedintele american să fie "cinstit" cu privire la adevărata sa formă, în timp ce apar tot mai multe întrebări asupra responsabilităţii celor din cercul său apropiat, scrie marţi AFP.

„Trebuie să fim sinceri cu noi înşine asupra faptului că nu este vorba doar despre o noapte care a fost oribilă", a declarat marţi la postul CNN congresmanul democrat Mike Quigley, potrivit Agerpres.


„Oamenii doresc ca (...) preşedintele şi echipa sa să fie sinceri cu noi în privinţa stării sale" şi în legătură cu faptul că dezbaterea de joi "a fost într-adevăr o anomalie", a declarat la rândul său senatorul Sheldon Whitehouse, la postul local WPRI-TV.


Acest congresman democrat din statul Rhode Island s-a declarat "îngrozit" de dezbaterea electorală cu fostul preşedinte republican Donald Trump, în timpul căreia Joe Biden a apărut foarte confuz, iar uneori complet pierdut.

Liderul de la Casa Albă nu a mai dat de atunci niciun interviu în direct şi nici nu a participat la vreo conferinţă de presă, situaţii care l-ar pune în situaţia să vorbească liber şi fără prompter, la fel ca în cele 90 de minute din dezbaterea cu Trump.

Luni, la sfârşitul unui discurs foarte scurt despre o decizie a Curţii Supreme, o jurnalistă l-a întrebat dacă intenţionează să se retragă din cursa pentru Casa Albă. Dar preşedintele s-a întors şi a părăsit încăperea fără să răspundă.

Apar întrebări şi cu privire la responsabilitatea cercului apropiat al preşedintelui democrat în vârstă de 81 de ani, format din câţiva vechi consilieri ai săi, precum Ron Klain, Anita Dunn sau Mike Donilon, dar şi soţia sa Jill Biden, care îl încurajează să rămână în cursa electorală deşi declinul stării sale fizice şi psihice este tot mai vizibil.

Atitudinea uneori aproape arogantă a echipei lui Biden, care îi consideră o "brigadă de laşi" pe cei care îi sugerează să-şi retragă candidatura prezidenţială, pune la încercare răbdarea democraţilor.

„Echipa de campanie ignoră întrebările puse de oameni", acuză astfel senatorul democrat Peter Welch, care a cerut marţi într-un interviu acestei echipe "să recunoască realitatea".


Articole recente, publicate mai ales de site-urile Axios şi Politico, descriu un preşedinte care mai poate să lucreze doar de la ora zece dimineaţa până la patru după-amiaza şi care citeşte doar note redactate în aşa fel încât să evite orice nelămurire.

Totuşi, Casa Albă continuă să respingă orice semn de întrebare despre aptitudinea intelectuală a lui Joe Biden, răspunzând uneori pe acest subiect cu o iritare evidentă.

O investigaţie recentă a Wall Street Journal care constată "declinul" preşedintelui octogenar a avut ca efect un val de critici deosebit de dure aduse acestei publicaţii de către echipa de comunicare a preşedintelui.

De asemenea, un lucru observat de mai multe săptămâni, Joe Biden este înconjurat de consilierii săi în timp ce se deplasează de la ieşirea Casei Albe până la elicopterul ce-l aşteaptă pe peluza din faţa clădirii, astfel încât ziariştii să nu surprindă cu camerele de luat vederi mersul anevoios al preşedintelui.

Acesta din urmă, care mereu a fost predispus la gafe, nu a mai dat o conferinţă lungă de presă din ianuarie 2022 şi a evitat discuţiile neprevăzute cu jurnaliştii.

Deşi sondajele nu arată vreo diferenţă concludentă între el şi Trump, Biden îşi vede acum candidatura slăbită după dezbaterea electorală de joi cu rivalul său republican, fostul preşedinte Donald Trump. Actualul preşedinte a părut în dezbatere nesigur, adesea dezorientat şi incoerent, fără a fi capabil să ducă vreo frază până la capăt.

După dezbatere, voci din Partidul Democrat au sugerat că ar fi bine ca el să se retragă din cursa electorală pentru alegerile din noiembrie. Joe Biden a dat asigurări însă a doua zi că nu are nicio intenţie să renunţe la candidatura pentru al doilea mandat, concluzie ce pare că şi-o menţine inclusiv după întâlnirea sa din weekend cu familia la reşedinţa prezidenţială de la Camp David.

Într-un interviu acordat acolo revistei Vogue, soţia sa, Jill Biden, a promis că va continua lupta.

"Nu vom permite ca aceste 90 de minute (de dezbatere) să definească cei patru ani în care a fost preşedinte. Vom continua să luptăm!", a dat asigurări prima doamnă a SUA.

 
 
Citește și
 Președintele SUA, Joe Biden, urmează să facă una din cele mai mari mutări în plan economic
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii