Barbatii cu mai multe sotii s-ar putea bucura de beneficii in plus in Marea Britanie
Barbatii cu mai multe sotii s-ar putea bucura de beneficii in plus in Marea Britanie
06 Feb, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
698
Marime text
Barbatii care au un "harem" cu mai multe sotii vor putea solicita beneficii de la stat pentru toate partenerele lor, noteaza Daily Mail. Un barbat musulman care are patru sotii - lucru permis de legea islamica - ar putea primi 10.000 de lire sterline pe an pentru intretinerea acestora. De asemenea, el ar putea avea dreptul la o locuinta mai mare.
Autoritatile britanice au hotarat ca, desi bigamia este o infractiune in Marea Britanie, casatoriile poligame pot fi recunoscute formal de catre stat - cu conditia ca ele sa fi fost incheiate peste hotare, in tari in care sunt legale. Rezultatul va fi benefic pentru musulmanii care au mai mult de o sotie.
Autoritatile estimeaza ca in Marea Britanie exista aproximativ o mie de parteneriate poligame, insa nu se cunoaste numarul exact. Suma totala alocata pentru acordarea acestor beneficii ar putea atinge cifra de 10 milioane de lire sterline. Noile reglementari ale Departamentului pentru Munca si Pensii stipuleaza ca, in cazul unei casatorii poligame valide, persoana care revendica ajutorul si unul dintre parteneri vor primi suma de 92,80 lire, iar fiecare dintre ceilalti parteneri vor primi cate 33,65 lire sterline. Aceste beneficii acordate pentru toate sotiile ar putea fi platite direct in contul bancar al sotului, daca aceasta este decizia familiei.
Chris Grayling, secretar de stat din umbra pentru munca si pensii, a afirmat ca hotararea a fost "cu totul nejustificata", adaugand: "In Marea Britanie nu este permisa casatoria poligama, iar existenta unei situatii in care sistemul de beneficii actioneaza in baza unor standarde duble este inacceptabila; ea va submina increderea populatiei in sistem. Se creeaza astfel un precedent care va provoca aparitia mai multor cereri de a se reflecta cultura altor tari in legile britanice si in sistemul de beneficii".
Grayling a acuzat guvernul Marii Britanii de a incerca sa obtina in tacere aprobarea acestei decizii, din cauza naturii sale controversate.
Corin Taylor, director pentru cercetare in cadrul Aliantei Contribuabililor, a afirmat: "Contribuabilii britanici platesc o suma-record pentru impozite, astfel incat guvernul are datoria de a se asigura ca fiecare banut este cheltuit asa cum trebuie". Acesta a adaugat: "Poligamia nu este permisa de legea britanica, prin urmare contribuabilii nu ar trebuie sa fie nevoiti sa plateasca beneficii suplimentare pentru o a doua sau o treia nevasta. Daca alte tari sanctioneaza poligamia este treaba lor, insa contribuabilul britanic nu ar trebui sa fie silit sa o sprijine financiar".
Guvernul a lansat o revizuire a reglementarilor privitoare la casatoriile poligame in noiembrie 2006, dupa ce a iesit la iveala ca unele familii au avut beneficii financiare. Procesul de revizuire a luat sfarsit in decembrie anul trecut, concluzia fiind ca beneficiile trebuie platite in continuare; insa decizia nu a fost anuntata public.
Desi un barbat insurat nu poate obtine viza pentru o a doua sotie, exista alte modalitati legale de a-si aduce sotiile in Marea Britanie, cum ar fi vizele pentru turisti, pentru studenti sau permisele de munca. Oficialii au identificat si o alta posibila scapare a legii, care permite barbatului sa divorteze de sotia sa in fata legii britanice, continuand sa traiasca cu ea ca sot si sotie potrivit legii islamice. Astfel, el poate obtine viza ca sotie pentru o alta femeie, pe care o poate aduce si cu care se poate casatori in mod legal. Astfel, familia creata este una bazata pe o casatorie poligama.
Cuplurile musulmane sunt casatorite in fata statului britanic doar daca se oficiaza atat casatoria civila, cat si Nikah, ceremonia religioasa. Grupurile musulmane afirma ca se obisnuieste in randul barbatilor musulmani din Marea Britanie sa treaca prin mai multe ceremonii Nikah, cu sotii diferite. Aceasta situatie nu este considerata ca fiind bigamie, deoarece doar prima casatorie este recunoscuta in mod legal.
Un purtator de cuvant al Ministerului Muncii si Pensiilor a precizat: "In Marea Britanie exista sub o mie de mariaje poligame si doar un mic procent dintre acestea au solicitat beneficii".
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii