Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:56 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caz șocant în Spania Tânăr de etnie romă, achitat după ce a lăsat însărcinată o fată de 12 ani

ro

02 Jun, 2024 14:54 1025 Marime text
Sursa foto: Pexels




 
  • Un bărbat de 20 de ani care a violat și a lăsat însărcinată o copilă a ieșit liber dintr-un tribunal spaniol, după ce judecătorul a decis că "relația" lor era justificată de cultura romă.

La începutul acestei săptămâni, tribunalul din Ciudad Real, în centrul Spaniei, a decis că "contextul socio-cultural" al etniei țigănești a fost un factor care trebuie luat în considerare în cazul bărbatului acuzat de agresiune și abuz asupra unui minor. "Contextul socio-cultural" a dus la achitarea în totalitate a autorului, care și-a lăsat și victima de 12 ani însărcinată cu gemeni, conform știripesurse.ro.

În hotărâre, instanța a precizat că activitatea sexuală adult-copil a fost "întotdeauna consensuală" și "în cadrul unei relații romantice". În mod bizar, aceasta a declarat, de asemenea, că victima de 12 ani era "apropiată ca vârstă și maturitate" de agresorul ei.
Bărbatul a fost arestat pentru prima dată după ce copilul a participat la o vizită la medic și s-a constatat că era însărcinată. Deși procurorii s-au luptat pentru o pedeapsă de 11 ani, instanța a decis achitarea, în ciuda faptului că vârsta de consimțământ în Spania este de 16 ani.
 
În ciuda legii, instanța a decis că bărbatul ar trebui să beneficieze de o excepție legală.

Există precedente

Acesta nu este primul caz de agresiune sexuală asupra unui copil în care instanța a luat în considerare obiceiurile urmate de o parte din populația romă a Spaniei.
La 27 mai, cu doar o zi înainte de hotărârea din Ciudad Real, Curtea Provincială din Leon a redus pedeapsa unui bărbat de origine romă în vârstă de 24 de ani, care a fost găsit vinovat de agresarea sexuală a copilei sale.
 
Deși bărbatul fără nume a lăsat-o însărcinată pe fată de trei ori când aceasta avea între 12 și 15 ani, tribunalul a concluzionat că în cultura țigănească "uniunile de cuplu au loc la vârste foarte fragede", o circumstanță care a acționat ca factor atenuant.

Cu toate că inițial a fost condamnat la 37 de ani de închisoare, pedeapsa bărbatului a fost redusă la doar 8 ani și nouă luni.
Indignare și în lumea politicăCazurile au stârnit indignare în Spania, unii politicieni ieșind în față pentru a condamna instanțele.

Beatriz Micaela Carrillo, membră a Congresului Deputaților care reprezintă Sevilla, a calificat hotărârea drept "o rușine absolută", adăugând: "Codul penal nu exclude protecția minorilor de etnie romă, altfel s-ar apăra faptul că abuzarea, agresarea sau violarea fetelor de etnie romă are puține consecințe juridice.
De asemenea, Carillo a susținut că hotărârile vor stimula rasismul împotriva țiganilor din Spania.

"Legea nu poate face excepții în cazul fetelor țigănci, sau să se bazeze pe "consimțământul" copilului pentru a reduce pedeapsa unui violator. În acest nonsens, se va adăuga o altă problemă: apariția sentimentului anti-țigan [care va veni din] declararea faptului că violarea unei fete de 11 ani după ce a lăsat-o însărcinată este ceva normal în rândul țiganilor."

 
 
 
 
 Citește și
 
 Au fost găsite trupurile a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone, Italia
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii