Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:54 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cea mai veche tăbliță cunoscută, inscripționată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari

ro

23 Dec, 2024 13:01 516 Marime text
Sotheby’s New York
 
  • Cea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.

Cea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime, potrivit CNN, citat de Libertatea.

Piatra, care datează de aproximativ 1500 de ani, din epoca romano-bizantină târzie, a stârnit mai mult de 10 minute de licitaţie „intensă”, potrivit unui comunicat al Sotheby's New York, care a găzduit vânzarea. Cumpărătorul anonim intenţionează să doneze artefactul unei instituţii israeliene, a adăugat acesta.

Piatra este un artefact remarcabil din lumea antică - dar a fost uitată timp de sute de ani.

Cântărind 115 kilograme şi având o înălţime de doi metri, piatra a fost descoperită în 1913 în timpul săpăturilor pentru o nouă linie de cale ferată în partea de sud a Israelului de astăzi.

Ea a fost găsită în apropierea siturilor sinagogilor, moscheilor şi bisericilor timpurii şi a fost inscripţionată cu cele 10 legi biblice în scriere paleo-ebraică. Chiar şi aşa, semnificaţia descoperirii nu a fost pe deplin apreciată şi piatra a continuat să fie folosită ca pavaj în faţa casei cuiva timp de trei decenii. Inscripţia a fost plasată cu faţa în sus, iar piatra a fost expusă unui trafic pietonal intens.

Din fericire, importanţa istorică a plăcii a fost în cele din urmă recunoscută şi păstrată.

Potrivit Sotheby's, piatra a fost vândută unui savant în 1943. Această persoană anonimă „a recunoscut-o ca fiind un decalog samaritean important, care prezintă preceptele divine esenţiale pentru multe credinţe, care ar fi putut fi expus iniţial într-o sinagogă sau într-o locuinţă privată”, se arată în declaraţie.


Samaritanismul este o religie veche, monoteistă, bazată pe primele cinci cărţi ale Vechiului Testament. Deşi înrudit cu iudaismul, samaritanismul are Muntele Gerizim - în Cisiordania de astăzi - ca locuinţă a lui Iehova, mai degrabă decât Muntele Sionului.

Sotheby's a explicat că locul în care se afla iniţial tableta a fost probabil distrus fie de invaziile romane din anii 400-600 d.Hr., fie ca urmare a cruciadelor de la sfârşitul secolului al XI-lea.

Într-un scurt clip video despre vânzare, casa de licitaţii descrie cele Zece Porunci din Cartea Exodului drept „piatra de temelie a legii şi moralităţii” şi „textul fondator al civilizaţiei occidentale”.

Piatra prezintă 20 de rânduri de text, care urmează îndeaproape versetele din Biblie, comune atât tradiţiilor evreieşti, cât şi celor creştine. Cu toate acestea, sunt incluse doar nouă din cele 10 porunci din Exod, cea care lipseşte fiind: „Să nu iei numele Domnului în deşert”. În locul ei se află o nouă directivă de a te închina pe Muntele Gerizim.


Anul trecut, o Biblie ebraică veche de peste 1.000 de ani a fost vândută pentru 38,1 milioane de dolari la Sotheby's, în New York. Codex Sassoon, datând de la sfârşitul secolului al IX-lea sau începutul secolului al X-lea, a fost descris drept „unul dintre cele mai importante şi mai singulare texte din istoria omenirii”.




Citește și:
Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța - Traistă maramureșeană
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii