Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:28 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia Europeană a acuzat platforma de socializare X. Ce nereguli sunt vizate

ro

13 Jul, 2024 12:23 394 Marime text






 
  • Comisia Europeană a acuzat vineri platforma de socializare X a lui Elon Musk că înşală utilizatorii şi că încalcă regulile privind conţinutul digital, expunând compania riscului unei amenzi uriaşe.

Comisia, care este braţul executiv al Uniunii Europene, a început o investigaţie anul trecut pentru a evalua dacă X încalcă legea serviciilor digitale (Digital Services Act - DSA) - un regulament amplu care cere companiilor Big Tech să controleze mai bine conţinutul de pe platformele lor, potrivit Bursa.ro.

Opinia preliminară a Comisiei, publicată vineri, este că X a încălcat regulile privind practicile, transparenţa publicităţii şi accesul la date pentru cercetători.

Aşa-numitele practici întunecate sunt tactici înşelătoare concepute pentru a împinge oamenii către anumite produse şi servicii.
Utilizarea de către X a bifei albastre pentru conturile verificate nu corespunde practicilor din industrie, a spus comisia, deoarece oricine se poate abona şi obţine un statut verificat. Acesta a adăugat că există dovezi ale "actorilor rău intenţionaţi motivaţi" care abuzează de statutul verificat pentru a înşela utilizatorii.

Comisia a acuzat, de asemenea, X că a introdus caracteristici de design şi bariere care împiedică transparenţa publicităţii şi a spus că nu permite cercetătorilor să acceseze datele sale publice, aşa cum este cerut de DSA.

"În opinia noastră, X nu respectă DSA în domenii cheie de transparenţă, prin utilizarea modelelor întunecate şi astfel inducerea în eroare a utilizatorilor, prin eşecul de a furniza un depozit de anunţuri adecvat şi prin blocarea accesului la date pentru cercetători", a declarat şefa antitrust a Uniunii Europene, a declarat Margrethe Vestager.

DSA are transparenţă şi suntem hotărâţi să ne asigurăm că toate platformele, inclusiv X, respectă legislaţia UE."
X nu a răspuns imediat la cererea de comentarii a CNBC.
Într-o postare pe X, Musk a susţinut că companiei sale i s-a oferit "un acord secret ilegal" de către comisie, care i-ar fi permis să evite o amendă "dacă am fi cenzurat în linişte exprimarea".
"Celelalte platforme au acceptat această înţelegere. X nu a făcut-o", a scris Musk, fără a furniza dovezi.

Dacă opiniile comisiei sunt confirmate, X s-ar putea confrunta cu o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale.
"X are acum dreptul la apărare - dar dacă opinia noastră va fi confirmată, vom impune amenzi şi vom avea nevoie de schimbări semnificative", a declarat şeful industriei UE, Thierry Breton, într-o postare pe X.

Comisia investighează şi TikTok, Alibaba AliExpress şi Meta, din cauza unor preocupări similare. Aceasta vine în timp ce UE ia măsuri ferme împotriva unor giganţi tehnologici precum Google şi Meta.
În 2022, comisia a introdus Digital Services Act, cu o parte cheie a acesteia concentrată pe modul în care companiile digitale vizează utilizatorii cu reclame.
 
 
 Citește și
 Meta elimină condițiile speciale impuse conturilor de Facebook şi Instagram ale lui Donald Trump
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii