Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:51 05 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia Europeană investighează Shein și Temu pentru încălcarea normelor UE privind protecția consumatorilor

ro

05 Feb, 2025 14:45 146 Marime text
Sursa foto: Unsplash
 
  • Comisa Europeană a anunțat miercuri că va investiga retailerul online Shein din China pentru presupusa încălcare a normelor UE de protecție a consumatorilor.

Comisa Europeană a anunțat miercuri că va investiga retailerul online Shein din China pentru presupusa încălcare a normelor UE de protecție a consumatorilor, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Există motive rezonabile privind încălcarea reglementărilor UE în privința condițiilor contractuale incorecte, a referirilor legate de preț și a practicilor comerciale neloiale, le-a spus jurnaliștilor un oficial UE.

Investigația va fi realizată de autoritățile naționale protecție a consumatorilor din blocul comunitar, sub supervizarea Comisiei. Oficialii Shein au fost informați în legătură cu ancheta, a precizat Executivul comunitar.

Încă din iunie 2024 Comisa Europeană a cerut Shein informații detaliate privind abordarea sa legată de combaterea produselor ilegale, a manipulării consumatorilor și a trasabilității produselor.

Și retailerul online chinez Temu este investigat pentru campanii false de reduceri, recenzii false, lipsa de informare sau informarea greșită privind drepturile legale ale consumatorilor.

Comisia Europenă a anunțat miercuri că ar dori să introducă o taxă de manipulare nediscriminatorie, pentru articolele de comerț electronic importate în UE direct către consumatori, pentru a putea finanța costurile cu controalele vamale extinse împotriva produselor ilegale.

Potrivit Executivului comunitar, vămile sunt inundate de milioane de mici colete importate în fiecare zi de Europa, provenind în special din China. O parte din aceste colete nu respectă normele europene sau reprezintă un pericol pentru consumatori. Sumele colectate de pe urma taxei de manipulare ar urma să permită acoperirea costurilor în creștere cu „supravegherea conformității a miliarde de astfel de transporturi cu normele UE”, a informat Comisia într-un comunicat.


Anul trecut, aproximativ 4,6 miliarde de trimiteri cu valoare mică, adică bunuri cu o valoare care nu depășește 150 euro, au intrat pe piața UE, echivalentul a 12 milioane de colete pe zi. Această cifră este de două ori mai mare decât în 2023 și de trei ori mai mare decât în 2022, iar multe dintre aceste bunuri s-au dovedit a fi neconforme cu legislația europeană. Această creștere exponențială ridică numeroase semne de întrebare. În principal, din ce în ce mai multe produse dăunătoare intră în UE.

Mai mult, vânzătorii europeni, care respectă standardele ridicate în materie de produse, riscă să fie afectați de practicile neloiale și de vânzarea de bunuri contrafăcute prin intermediul piețelor online. În cele din urmă, numărul mare de colete expediate și transportate are o amprentă ecologică și climatică negativă. 


Citește și:
Atac armat într-o stație de metrou din Bruxelles!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii