Compania de gaze Naftogaz, controlata de Ucraina, sustine ca nu are nicio datorie catre Gazprom
Compania de gaze Naftogaz, controlata de Ucraina, sustine ca nu are nicio datorie catre Gazprom
09 Feb, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
740
Marime text
Compania Naftogaz, controlata de Ucraina, a anuntat ca nu are nicio datorie catre Gazprom, contrazicand astfel informatiile furnizate de grupul rus, si a promis ca va asigura tranzit neintrerupt al gazelor naturale catre statele europene, transmite Reuters.
"Naftogaz Ucraina nu are nicio datorie catre Gazprom (...). Naftogaz isi va indeplini toate obligatiile catre Gazprom si RosUkrEenergo, prin asigurarea tranzitului tuturor volumelor catre statele din Europa", se arata intr-un comunicat al companiei din Ucraina.
Orice intrebare referitoare la o datorie de 500 de milioane de dolari trebuie adresata RosUkrEnergo, o companie intermediara care supravegheaza furnizare de gaze importate catre Ucraina, potrivit Naftogaz.
Gazprom a sustinut, joi, ca Ucraina ii datoreaza 1,5 miliarde de dolari pentru livrarile de gaz si ca va suspenda alimentarea incepand de luni, 11 ianuarie, daca datoriile nu vor fi achitate.
Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, care urmeaza sa faca o vizita la Moscova saptamana viitoare, a criticat guvernul premierului Iulia Timosenko, in legatura cu amenintarea companiei ruse Gazprom de a sista livrarile catre Ucraina.
Iuscenko a sugerat, fara a mentiona numele premierului, ca faptul ca Ucraina ar putea renunta la intermediari si schimba conditiile de tranzit nu va indeplini neaparat obiectivul acestui stat de a-si asigura livrarile la preturi avantajoase.
Timosenko a incercat sa renunte la RosUkrEnergo si alti intermediari si vrea ca Gazprom sa plateasca mai mult pentru tranzitul gazelor prin Ucraina catre statele din vestul Europei.
Naftogaz a primit, in luna ianuarie, 4,72 de miliarde de metri cubi de gaze, fata de nivelul planificat de 4,85 de miliarde de metri cubi, potrivit comunicatului companiei.
Volumele care vor fi livrate Ucrainei, in acest an, prin intermediul RosUkrEnergo, totalizeaza 58 de miliarde de metri cubi.
"Doar dupa ce nevoile consumatorilor ucraineni vor fi asigurate, RosUkrEnergo va avea dreptul de a exporta catre Europa trei miliarde de metri cubi din cantitatea de gaz ramasa", se mai spune in comunicatul mentionat.
Aproape jumatate din acea cantitate a fost deja exportata.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii