Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:23 19 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul European UE actualizează normele privind statutul de rezident pe termen lung

ro

23 Nov, 2023 21:40 943 Marime text
Sursa foto: Unsplash





 
  • În cadrul unei reuniuni a Comitetului Reprezentanților Permanenți al Consiliului, statele membre ale UE au convenit asupra mandatului lor de negociere pentru actualizarea Directivei privind rezidenții pe termen lung a UE. Directiva stabilește condițiile în care resortisanții țărilor terțe pot dobândi statutul de rezident pe termen lung în UE, potrivit unui comunicat al Consiliului European.
 

„Posibilitatea de a obține statutul de rezident pe termen lung este esențială pentru persoanele cu reședința legală în UE. Este un stimulent puternic pentru a studia sau a desfășura o activitate profesională și pentru a se integra pe deplin în societățile noastre”, a spus Fernando Grande-Marlaska Gómez, ministrul afacerilor interne al Spaniei


Pentru a obține statutul de rezident pe termen lung în UE, resortisanții țărilor terțe trebuie să își aibă reședința legală și fără întrerupere într-un stat membru timp de cel puțin cinci ani. Acest statut al UE coexistă cu regimurile naționale pentru rezidenți pe termen lung.

Dobândirea statutului de rezident pe termen lung

În conformitate cu poziția Consiliului, resortisanții țărilor terțe pot cumula perioade de ședere de până la doi ani în alte state membre pentru a îndeplini cerințele privind perioada de ședere de cinci ani. Cu toate acestea, în cazul în care un solicitant și-a avut reședința într-un alt stat membru, Consiliul a decis să accepte numai anumite tipuri de permise de ședere legală, cum ar fi posesorii de cărți albastre ale UE sau de permise de ședere eliberate pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate.

Se vor aplica anumite condiții pentru ca solicitanții să poată dobândi statutul de rezident pe termen lung. De exemplu, solicitanții din țări terțe trebuie să facă dovada unor resurse stabile și regulate care sunt suficiente pentru întreținerea lor și a membrilor familiei lor, precum și a unei asigurări de sănătate. Statele membre pot solicita, de asemenea, resortisanților țărilor terțe să respecte condițiile de integrare.

Statutul de rezident pe termen lung este permanent. Însă acesta poate fi retras în anumite cazuri, de exemplu atunci când o persoană nu și-a avut reședința principală în UE pentru o anumită perioadă de timp.
 
Citește și
Aderarea României şi Bulgariei la Schengen pe agenda provizorie a Consiliului JAI din decembrie
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii