Decizia lui Putin de a aproba noua doctrină nucleară rusă, considerată oportună de Kremlin
Decizia lui Putin de a aproba noua doctrină nucleară rusă, considerată oportună de KremlinPreşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în septembrie schimbările de doctrină, în încercarea de a descuraja Occidentul să autorizeze Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acţiune împotriva ţintelor de pe teritoriul rus.
"Fundamentele actualizate ale politicii de descurajare nucleară au fost publicate la momentul oportun", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa de presă telefonică zilnică.
El a subliniat că "descurajarea nucleară urmăreşte să se asigure că un potenţial adversar înţelege că represaliile sunt inevitabile în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei şi a aliatului său".În acelaşi timp, el a insistat că Moscova a făcut "eforturile necesare pentru a reduce ameninţarea nucleară".
"De ce era un lucru necesar? Era necesar să ne adaptăm fundamentele (politicii noastre nucleare) la situaţia actuală'', a insistat Peskov.
Putin a aprobat marţi o doctrină care autorizează un atac nuclear în cazul în care un atac convenţional inamic reprezintă "o ameninţare critică la adresa suveranităţii şi (sau) integrităţii teritoriale" a ţărilor care alcătuiesc Uniunea Statală Rusia-Belarus. Documentul va considera, de asemenea, un "atac comun" ca fiind agresiunea unei ţări care nu are arme atomice, dar are sprijinul unei puteri nucleare.
Doctrina, publicată pe portalul de informaţii juridice al statului rus, extinde categoria alianţelor militare împotriva cărora Rusia va aplica strategia de descurajare nucleară.
"Agresiunea oricărui stat aparţinând unei coaliţii militare (bloc, alianţă) împotriva Federaţiei Ruse şi (sau) aliaţilor acesteia este văzută ca o agresiune a coaliţiei în ansamblu", stipulează noua doctrină rusă.
Aceste ultime două clauze sunt considerate de analişti drept un avertisment clar la adresa Statelor Unite şi a NATO, în cazul în care acestea decid să se implice direct în conflictul din Ucraina, notează EFE.
Rusia poate recurge la arme nucleare şi în cazul unui "atac masiv" cu avioane de război, rachete de croazieră, rachete hipersonice, drone şi alte dispozitive fără pilot care încalcă spaţiul aerian al ţării, potrivit documentului rus.
În acelaşi timp, doctrina subliniază că Rusia vede armele nucleare drept "un instrument de descurajare" de natură defensivă, a cărui utilizare este o "măsură extremă şi forţată".
Putin, care a aprobat desfăşurarea armelor nucleare tactice în Belarus după începutul războiului din Ucraina, a avertizat că decizia Occidentului de a autoriza Kievul să folosească rachete cu rază lungă de acţiune ar însemna că SUA şi NATO "vor fi în război cu Rusia".
Într-un context de intensificare a loviturilor letale şi distructive ale trupelor Moscovei în Ucraina, preşedintele american Joe Biden a dat în urmă cu câteva zile undă verde Kievului să folosească rachete americane pe teritoriul Rusiei, aminteşte AFP, care menţionează că un oficial american a confirmat pentru agenţie această informaţie.Condiţiile exacte ale acestei autorizaţii, care nu a fost anunţată oficial de Washington, rămân totuşi necunoscute, scrie France Presse.
Potrivit relatărilor de presă, unda verde americană ar putea fi limitată la loviturile împotriva regiunii ruse Kursk, controlată parţial de armata ucraineană şi unde ar fi dislocate trupe nord-coreene. Referitor la acest subiect, Peskov a declarat că armata rusă monitorizează cu foarte mare atenţie situaţia în regiunea Kursk, scrie Reuters.
Sursa: Agerpres.ro.
Citește și:
Ucraina a doborât 31 din cele 68 de drone de atac Shahed lansate noaptea trecută de Rusia
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp