Detalii inedite din viaţa lui Sevil Shhaideh. Este strănepoata renumitului istoric Kemal Karpat
Detalii inedite din viaţa lui Sevil Shhaideh. Este strănepoata renumitului istoric Kemal Karpat
24 Dec, 2016 23:48
ZIUA de Constanta
40020
Marime text
Propunerea lui Liviu Dragnea pentru a a conduce Guvernul României, Sevil Shhaideh, este strănepoata renumitului istoric Kemal Karpat, o somitate mondială în problemele Orientului și, tocmai de aceea, a fost consultant a doi președinți ai SUA: Jimmy Carter și Ronald Reagan. Pe numele de fată Geambec, Sevil Shhaideh s-a născut la 4 decembrie 1964 la Constanţa, într-o familie de tătari. Muezel (mama) şi Sadein (tatăl) au lucrat împreună în lumea teatrului.
Într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, Muezel Geambac începe cu profesorul Kemal Karpat, care și-a cumpărat familia de la autoritățile comuniste și a dus-o în Turcia. Părinții lui Sevil au preferat să rămână în România.
Chestionată cum a reacționat familia la vestea că fiica dumneavoastră, Sevil, este propusă a fi premier, Muezel Geambec a răspuns: „Astăzi dimineață (vineri - n.r) la ora 5.00 a sunat telefonul, era unchiul meu, profesorul Karpat, m-a sunat să întrebe despre Sevil, dacă e adevărat că a fost propusă premier. I-am confirmat, dar nu am comentat. Aici, la Constanța, nu mai suntem mulți. Dacă nu știați, unchiul meu a cumpărat aproape toată familia, pe toți din Constanța, pe unchiul meu, care avea un atelier de mecanică. Este din satul Turda, comuna Mihai Bravu, județul Tulcea. Una din surorile lui a fost la Babadag, mama mea era la Hârșova, acolo s-a căsătorit și m-a născut pe mine, iar frate-său, unchiul Gemal, locuia pe Salingny într-o casă cu două etaje. Și el i-a cumpărat pe toți de la statul român. Sevil a mea avea trei luni când au plecat ei. Dar noi nu am fost de acord să plecăm la Istanbul. Stăteam pe strada Mihail Kogălniceanu, într-o cămăruță, nu aveam nimic. Aveam un hol, o bucătărie comună, dreapta eu, stânga altă familie. Și ne-au chemat la Securitate, că avem aprobare, tot, să plecăm din țară. Le-am zis NU, noi nu plecăm din țară. Au fost mirați, nu le venea să creadă. Și nu am plecat. Am rămas în România. După ani și ani, când ne-am întâlnit cu unchiul, prima lui întrebare a fost: „De ce ai rămas în România?” Anul trecut a fost la Cluj, la decernarea Titlului de Honoris Causa, și m-a întrebat din nou. Așa am ales noi.”, relatează evz.ro
Sursă foto: romaniatv.net
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Istrate 25 Dec, 2016 00:37 Eu sunt de acord cu această propunere dar am o singură nedumereală: este sau nu o simplă unealtă a lui dragnea ca să modifice constituția ?! Și apoi s-o arunce ca pe un gunoi?!