Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:37 13 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbaterea securității Europei la Varșovia. Iată despre ce este vorba

ro

13 Jan, 2025 09:46 157 Marime text
Sursa foto: Unsplash
 
  • Miniștrii apărării din Polonia, Germania, Franța, Italia și Regatul Unit se reunesc luni, la Varșovia, pentru a dezbate chestiuni legate de securitatea Europei, discuțiile în acest format fiind inaugurate după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, desfășurate în noiembrie anul trecut.

Miniștrii apărării din Polonia, Germania, Franța, Italia și Regatul Unit se reunesc luni, la Varșovia, pentru a dezbate chestiuni legate de securitatea Europei, discuțiile în acest format fiind inaugurate după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, desfășurate în noiembrie anul trecut, transmite DPA, conform Agerpres.

Aliații europeni încearcă să consolideze securitatea europeană și reacția rapidă în caz de conflict, pe fondul declarației lui Trump conform căreia NATO nu ar trebui să se mai bazeze atât de mult pe SUA.

Nu este clar dacă sau în ce măsură Washingtonul va continua să sprijine militar Ucraina în timpul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump la Casa Albă. Cu o săptămână rămasă până la învestirea acestuia în funcția de președinte al Statelor Unite, miniștrii apărării europeni doresc să discute și despre suplimentarea ajutorului pentru Kiev.

De asemenea, ei vor analiza un eventual răspuns comun la declarațiile controversate făcute recente de Trump la adresa Groenlandei și a Canadei.

În urmă cu o săptămână, Donald Trump a refuzat să excludă recurgerea la acțiuni militare sau economice ca parte a dorinței sale declarate ca SUA să preia controlul asupra Groenlandei, precum și a Canalului Panama. El a spus că SUA au nevoie de Groenlanda din rațiuni de securitate națională. Marți, Trump a amenințat că va folosi 'forța economică' împotriva Canadei, după ce afirmase cu o zi înainte că este în interesul acestui aliat al Statelor Unite să devină 'al 51-lea stat' american.

Donald Trump deja afirmase la finalul anului trecut că în opinia sa controlul Groenlandei este ''o necesitate absolută pentru securitatea națională și libertatea în lume''.

Groenlanda, care încearcă să obțină suveranitatea, dar rămâne dependentă financiar de Danemarca, a devenit tot mai atractivă pentru resursele sale naturale - deși prospectarea petrolieră și exploatarea uraniului sunt interzise - și pentru importanța sa geostrategică, Statele Unite având deja o bază militară pe acest teritoriu.




Citește și:
Coliziunea a două tramvaie s-a soldat cu zeci de răniți în Franța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii