Douăzeci şi opt de bebeluşi prematuri din Fâşia Gaza au fost evacuaţi şi transferaţi în Egipt
Douăzeci şi opt de bebeluşi prematuri din Fâşia Gaza au fost evacuaţi şi transferaţi în EgiptPersonal medical aflat în partea egipteană a punctului de trecere a frontierei de la Rafah a fost văzut în timp ce lua cu atenţie bebeluşii din interiorul ambulanţelor şi îi punea în incubatoare mobile, care au fost apoi duse spre alte ambulanţe.
Bebeluşii, dintr-un total de 31 care au fost mutaţi duminică de la spitalul asediat Al-Shifa din oraşul Gaza într-o maternitate din sudul Fâşiei Gaza, într-o primă etapă spre evacuare, purtau doar scutece şi căciuliţe verzi.
"Copiii au ajuns la mine de la Spitalul Al-Shifa. Erau într-o stare groaznică când au ajuns aici", a declarat dr. Mohammad Salama, şeful unităţii de neonatologie de la Spitalul Al-Helal Al-Emairati din Rafah, în sudul Gazei.
"Unii sufereau de malnutriţie, alţii de deshidratare şi unii din cauza temperaturii scăzute. Am depus eforturi pentru a-i aduce în stare stabilă în ultimele 24 de ore", a declarat el pentru Reuters prin telefon.
Salama a afirmat că unii dintre bebeluşi erau însoţiţi de mamele lor, în timp ce alţii, care nu aveau rude cu ei, au fost însoţiţi de personalul medical. În unele cazuri în care mamele lor erau decedate sau date dispărute, alte rude au semnat formulare de consimţământ pentru transfer, a mai spus el."Imediat după ce am primit apelul pentru a pregăti bebeluşii, i-am pregătit pentru a fi gata de călătorie", a mai spus el.
Situaţia nou-născuţilor a captat atenţia internaţională după ce au apărut imagini în urmă cu opt zile în care ei putea fi văzuţi întinşi unii lângă alţii pe paturi la spitalul Al-Shifa din Gaza, după ce incubatoarele în care se aflau nu au mai funcţionat din cauza lipsei de electricitate ca urmare a atacului armatei israeliene asupra oraşului Gaza.
În momentul în care medicii de la Al-Shifa au tras un semnal de alarmă, 39 de bebeluşi erau încă în viaţă. De atunci, opt au murit.
Medicii au declarat că la spitalul Al-Shifa condiţiile sunt extrem de periculoase pentru ei, fără un control al infecţiilor, echipamente de sterilizare insuficiente, lipsă de apă potabilă şi medicamente, şi nicio posibilitate de a adapta nivelul de temperatură şi umiditate la nevoile lor individuale.
Operaţiuni militare israeliene au avut loc la Al-Shifa, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că în acest spital nu mai poate fi oferită asistenţă medicală din cauza lipsei de energie, apă, medicamente şi alte produse de bază.
Agerpres.ro
Citește și:
Ministrul Sănătății, referitor la Fâșia Gaza„Nu putem să ne trimitem colegii într-un teatru de război”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp