Escaladare în regiunea Kursk Kievul și Moscova se acuză reciproc de atacarea unui adăpost pentru civili
Escaladare în regiunea Kursk: Kievul și Moscova se acuză reciproc de atacarea unui adăpost pentru civili
02 Feb, 2025 16:22
ZIUA de Constanta
185
Marime text
- Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc duminică de atacarea unei foste școli care adăpostește civili într-un oraș ocupat de ucraineni în regiunea Kursk din Rusia, unde au loc lupte de șase luni.
Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc duminică de atacarea unei foste școli care adăpostește civili într-un oraș ocupat de ucraineni în regiunea Kursk din Rusia, unde au loc lupte de șase luni, relatează AFP, conform Agerpres.
În paralel, atacurile rusești cu rachete și drone au ucis cel puțin 18 persoane în Ucraina de vineri seară, conform Kievului.
Forțele aeriene ucrainene au anunțat că patru persoane au fost ucise sâmbătă într-un atac rusesc cu o „bombă aeriană ghidată” asupra unei foste școli din Sudja, principalul oraș controlat de Kiev în regiunea Kursk din Rusia.
„Lovirea civililor cu bombe este un stil caracteristic criminalilor ruși! Chiar și atunci când civilii sunt rezidenți locali, ruși”, a spus sursa citată.
Potrivit acesteia, alte patru persoane au fost grav rănite, iar 80 de persoane au fost salvate de sub dărâmături.
Rusia nu a oferit un număr de morți, dar a acuzat Kievul că a luat ca țintă școala, o „crimă de neiertat”.
Anchetatorii ruși au declarat că au deschis proceduri penale împotriva unui comandant ucrainean despre care afirmă că s-a aflat în spatele atacului.
'Forțele armate ucrainene au comis o nouă crimă de război lansând o rachetă direcționată împotriva unui internat din orașul Sudja', a scris Ministerul rus al Apărării.
Ucraina a acuzat în repetate rânduri forțele ruse că au lovit clădirea, care a fost transformată într-un adăpost. Pe 12 ianuarie, Kievul a anunțat că o femeie a fost ucisă acolo într-un atac.
Kievul a lansat o ofensivă surpriză în august 2024 în regiunea Kursk, preluând controlul asupra a zeci de localități, inclusiv orașul Sudja, unde trăiau aproximativ 6.000 de oameni înainte de lupte.
Forțele ruse au preluat de atunci controlul înapoi asupra unei mari părți din teritoriul pierdut, dar luptele continuă, iar sute de civili rămân prinși și izolați de lume în zonele ocupate de Kiev, stârnind proteste din partea rudelor lor.
„Au distrus clădirea, deși erau zeci de civili acolo”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe platforma X, distribuind un video care arată o clădire grav avariată și un bărbat rănit întins la pământ.
'Bombele rusești distrug casele ucrainene în același mod', a spus el.
În Ucraina, cel puțin 18 persoane au fost ucise în atacurile rusești care au vizat centrul și estul țării în noaptea de vineri spre sâmbătă, conform autorităților regionale și poliției.
Paisprezece persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise și 17 rănite în orașul Poltava, după ce o rachetă a lovit o clădire rezidențială sâmbătă dimineața, a anunțat administrația locală.
Alte trei persoane au fost ucise în acest weekend în regiunea Sumî și o alta în Harkov, un oraș mare din nord-est, conform autorităților ucrainene.
Potrivit Kievului, o femeie în vârstă a murit duminică în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Herson, un oraș mare din sud. Moscova, la rândul ei, a declarat că două persoane au fost ucise în atacurile cu drone ucrainene în regiunea de graniță Belgorod.
În timp ce țara lor este supusă în mod constant loviturilor mortale rusești, trupele ucrainene se află în mare dificultate în estul țării, unde armata rusă avansează, în ciuda pierderilor grele umane și materiale.
Perspectiva negocierilor dintre Moscova și Kiev a fost din ce în ce mai ridicată de la întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, văzută ca un potențial punct de cotitură în război.
Președintele SUA a criticat sumele cheltuite de Statele Unite pentru a ajuta Ucraina, dar a adoptat și un ton dur cu Moscova, amenințând-o cu sancțiuni suplimentare.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că este pregătit pentru discuții cu Ucraina, dar nu și cu Volodimir Zelenski, pe care l-a numit „ilegitim”.
Citește și:
Grecia: Școlile din insula Santorini, închise după o serie de seisme
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii