Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:16 15 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este oficial OMS declară epidemia de mpox, cunoscută ca „variola maimuței”, o urgență la nivel mondial

ro

15 Aug, 2024 12:48 208 Marime text

Variola maimutei Sursa foto: Pexels



 
  • Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri epidemia de mpox în curs de desfășurare în Africa o urgență de sănătate globală. OMS și-a convocat comitetul de urgență pentru mpox pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că o tulpină mai mortală a virusului, clada Ib, a ajuns în patru provincii africane neafectate anterior. Această tulpină fusese limitată anterior la Republica Democrată Congo

Experții independenți din cadrul comitetului s-au întâlnit miercuri pentru a-l consilia pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu privire la gravitatea epidemiei, conform G4Media.ro. După această consultare, acesta a anunțat că a declarat o urgență de sănătate publică de interes internațional – cel mai înalt nivel de alarmă în conformitate cu legislația internațională în domeniul sănătății.

Cunoscut și ca PHEIC, acesta este un statut acordat de OMS „evenimentelor extraordinare” care prezintă un risc pentru sănătatea publică a altor țări prin răspândirea internațională a bolii. Aceste focare pot necesita un răspuns internațional coordonat, potrivit organizației.
Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat cu o zi înainte epidemia o urgență de sănătate publică de securitate continentală – prima astfel de declarație a agenției de la înființarea sa în 2017.

De la începutul acestui an, peste 17.000 de cazuri și peste 500 de decese au fost raportate în 13 țări din Africa, potrivit Centrelor Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care clasifică epidemia drept un „eveniment cu risc foarte ridicat”. Cel mai mare număr de cazuri – peste 14 000 – este în RDC, care a raportat 96% din cazurile confirmate în această lună.
 
Citește și
 Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România! Câți români au fost diagnosticați până în prezent
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii