Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:17 02 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul de Film de la Veneția Regizorul spaniol, Pedro Almodovar, prezintă primul său lungmetraj realizat în limba engleză

ro

02 Sep, 2024 11:38 176 Marime text
Pedro Almodovar/ Sursa foto: Wikipedia





 
  • Pedro Almodovar, o legendă a cinematografiei spaniole, prezintă luni în competiţia Festivalului de Film de la Veneţia primul său lungmetraj realizat în limba engleză, "The Room Next Door", o meditaţie despre moarte şi prietenie, în care rolurile principale sunt interpretate de actriţele Tilda Swinton şi Julianne Moore.

După câteva încercări nereuşite la Hollywood, Pedro Almodovar a ales să plaseze acţiunea acestui film pe coasta de est a Americii, la New York, oraşul care i-a deschis uşile către Statele Unite la începuturile carierei sale în anii 1980, conform Agerpres.

În lungmetrajul "The Room Next Door", Tilda Swinton interpretează o jurnalistă, corespondent de război, care suferă de un cancer în fază terminală, în timp ce Julianne Moore o joacă pe prietena acesteia, o romancieră de succes care acceptă să îi fie alături în ultima parte a vieţii sale.

Actorul John Turturro completează trioul de protagonişti ai acestui film, care reafirmă în limba engleză stilul promovat de Pedro Almodovar de peste un deceniu în Spania: o cinematografie din ce în ce mai melancolică, analizând frica de moarte şi declinul fizic.

Pedro Almodovar a lansat deja în 2020 o primă producţie a sa în limba engleză, "The Human Voice", un mediumetraj inspirat din piesa omonimă scrisă de Jean Cocteau, în care aceeaşi Tilda Swinton joacă rolul unei femei părăsite de iubitul ei.

Trei ani mai târziu, în 2023, cineastul spaniol "a recidivat" din acest punct de vedere, dar într-un format încă şi mai scurt, lansând scurtmetrajul "Strange Way of Life", un western gay ce prezintă povestea a doi cowboy îndrăgostiţi, care au fost interpretaţi de Ethan Hawke şi Pedro Pascal.

Pedro Almodovar a declarat atunci că a venit timpul să se lanseze în acest proiect, de mai multe ori amânat, pentru a scrie scenariul şi a regiza apoi un lungmetraj în engleză.

Ajuns între timp la vârsta de 74 de ani, cineastul spaniol, autorul unor filme precum "Átame!", "La ley del deseo" şi "Todo sobre mi madre", este renumit pentru controlul riguros pe care îl exercită asupra producţiei sale artistice. Totul - de la scenariu la decoruri şi până la costume - trebuie supus aprobării sale.

Mai întunecat

Acesta este motivul pentru care proiectul său cu actriţa Cate Blanchett ce viza o adaptare a volumului "A Manual for Cleaning Women" al scriitoarei Luciei Berlin nu s-a concretizat în urmă cu doi ani.

"Aceea a fost o decizie foarte dureroasă pentru mine", a declarat Pedro Almodovar pentru site-ul cinematografic Deadline. "Din păcate, nu mă mai simt capabil să realizez pe deplin acest film", a adăugat el.

Lungmetrajul "The Room Next Door" se inspiră dintr-un roman al scriitoarei americane Sigrid Nunez, "What Are You Going Through", potrivit cotidianului El Pais.

Pedro Almodovar a debutat în industria filmului realizând comedii kitsch şi îndrăzneţe, precum "Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón" (1980) şi "Qué he hecho yo para merecer esto?" (1984).

În 1988, a înregistrat cel mai mare succes comercial al său cu filmul "Mujeres al borde de un ataque de nervios", recompensat cu premiul pentru cel mai bun scenariu la Mostra de la Veneţia şi cu premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

Însă partea mai întunecată a regizorului spaniol, care a produs aproximativ 50 de opere cinematografice, a ieşit treptat în evidenţă, prin filme cum ar fi "Todo sobre mi madre" (1999), "Hable con ella" (2002) şi "La mala educación" (2004), despre copilăria sa, sau "Dolor y gloria" (2019), despre cariera unui regizor şi problemele sale de sănătate.

Pentru filmul "The Room Next Door", Pedro Almodovar a mizat încă o dată pe ajutorul oferit de compozitorul Alberto Iglesias pentru coloana sonoră şi pe colaborări cu mari case de modă pentru creaţiile vestimentare purtate de actriţele din această peliculă.

"Fiecare personaj trebuie să fie îmbrăcat într-o anumită manieră, pentru că în acest fel multe dintre emoţii sunt povestite", a declarat regizorul spaniol în luna iunie, după ce a asistat la o prezentare a casei Loewe la Săptămâna Modei de la Paris.

După escala sa de la Veneţia, Pedro Almodovar va fi recompensat cu un premiu pentru întreaga carieră la Festivalul de la San Sebastian, la sfârşitul lunii septembrie.

Cea de-a 81-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia se desfăşoară în perioada 28 august - 7 septembrie.
 
 
 
Citește și
Pedro Almodóvar, care a lansat o întreagă generaţie de actori celebri, îşi sărbătoreşte ziua de naştere
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii