Festivalul de la Cannes se pregătește pentru deschidere. Atmosferă ciudată, cu perturbări și acuzații
Festivalul de la Cannes se pregătește pentru deschidere. Atmosferă ciudată, cu perturbări și acuzații- Entuziasmul, care de obicei sporeşte progresiv în intensitate înaintea serii de deschidere a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, a fost frânat în acest an de zvonurile referitoare la acuzaţii #MeToo potenţial explozive şi la o posibilă grevă a lucrătorilor festivalului, care ar putea perturba evenimentul.
Numeroase motive stârnesc încântarea înaintea Festivalului de la Cannes, printre filmele mari prezentate în premieră numărându-se producţiile "Megalopolis" al regizorului american Francis Ford Coppola şi "Kinds of Kindness", în care Emma Stone - care a înregistrat un succes recent cu "Poor Things" - face echipă din nou cu regizorul grec Yorgos Lanthimos, potrivit Agerpres.
"Melanjul dintre entuziasmul stârnit de filme şi îngrijorarea legată de perturbări şi, poate, de acuzaţii penale se combină într-o stare de spirit foarte ciudată, anul acesta", a declarat luni pentru Reuters Scott Roxborough, şeful filialei europene a The Hollywood Reporter.
Organizatorii au adus o echipă de gestionare a crizelor, a informat săptămâna trecută cotidianul francez Le Figaro, pentru a face faţă oricăror consecinţe rezultate din posibila dezvăluire a numelor a zece personalităţi din industrie acuzate de abuzuri sexuale, care ar putea coincide cu ceremonia de deschidere de marţi.
"Când această dezvăluire va fi făcută în sfârşit, probabil că va exploda ca o adevărată bombă", a spus Roxborough.
În funcţie de gravitatea acuzaţiilor, anumite filme ar putea fi eliminate din program, potrivit Le Figaro, sau unora dintre acuzaţi li s-ar putea cere să nu îşi facă apariţia pe covorul roşu.
Organizatorii festivalului nu au răspuns unei solicitări de a comenta pe marginea acestui subiect.
Ar putea exista, de asemenea, o grevă a lucrătorilor independenţi din cadrul festivalului, după modificările anunţate la legea muncii.
"Putem să vedem ceva ce n-am mai văzut din 1968, înainte de vremea mea, închiderea festivalului de film", a spus Roxborough referitor la efectul pe care l-ar putea avea greva.
Pe acest fundal tensionat, organizatorii şi-au dat silinţa, cu una dintre cele mai bune oferte din ultimii ani, cu "unii dintre cei mai buni regizori activi în prezent", a precizat Roxborough.
Pentru reprezentantul The Hollywood Reporter, drama ştiinţifico-fantastică "Megalopolis", cu Adam Driver în rolul principal, la care Coppola lucrează de decenii şi pe care a finanţat-o cu averea pe care a făcut-o din comerţul cu vin, este filmul care trebuie neapărat vizionat în acest an. "Ar putea fi un eşec masiv sau un succes extraordinar dar, desigur, toată lumea este disperată să vadă acel film", a spus Roxborough.
În ultimii ani, Festivalul de la Cannes a dat atenţie în special numelor consacrate de la Hollywood, printre care se numără Coppola, dovadă stând numărul tot mai mare de premii onorifice acordate unor personalităţi precum George Lucas, Meryl Streep, Tom Cruise şi Harrison Ford.
Aceasta reflectă, pe de o parte, dorinţa festivalului de a readuce actorii în lumina reflectoarelor, oarecum neglijaţi în epoca modernă a filmelor de succes Marvel, a precizat Roxborough.
Totuşi, "în pofida bărbilor cenuşii care vor păşi pe covorul roşu, majoritatea vedetelor de top vor fi destul de tinere", a spus el.
Printre marile nume sub 35 de ani se numără Jacob Elordi, cunoscut din seria pentru adolescenţi "Euphoria", în competiţie cu rolul din "Oh, Canada" al lui Paul Schrader, precum şi Anya Taylor-Joy (filmul de acţiune "Furiosa: A Mad Saga") şi vedeta pop Selena Gomez (comedia muzicală "Emilia Perez").
Citește și
Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de profesorul Emanuel Pârvu de la Universitatea Ovidius din Constanța, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp