"Florile raului" trandafirii kenyeni de Sf. Valentin infometeaza lucratoarele
"Florile raului": trandafirii kenyeni de Sf. Valentin infometeaza lucratoarele
15 Feb, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
1162
Marime text
O mare parte din florile daruite de ziua indragostitilor vin de pe plantatii africane unde lucratoarele sunt exploatate. In Kenya, trandafirii de Sfantul Valentin infometeaza femeile, scrie ziarul catolic italian Avvenire.
"Violentele din Kenya lovesc productia de flori in ajunul Sf.Valentin", a titrat in urma cu cateva zile International Herald Tribune, in timp ce ziarul britanic Daily Telegraph a relevat ca "sunt vremuri grele pentru industria kenyana a florilor". A fost nevoie de o mie de morti si o tara in haos pentru ca presa internationala sa abordeze relatia dintre trandafirii daruiti in Europa de sarbatoarea indragostitilor si lucratorii care cultiva aceste flori, in conditii care nu sunt cu siguranta "roz".
Kenya este al treilea producator de trandafiri din lume. Florile sunt cultivate pe plantatii imense aflate in proprietatea unor multinationale si de aici ajung, in cateva zile, pe piata europeana. 60 la suta din productie ajunge in Olanda, 23 la suta in Marea Britanie, iar restul in Germania, Franta si de cateva luni si in Italia.
Floricultura reprezinta a treia industrie in tara africana, dupa turism si ceai. Cu toate acestea, in buzunarul lucratorilor ajunge mai putin de jumatate de cent de euro la fiecare trandafir. Exista cel putin 40.000 de lucratori, majoritatea femei. Pentru ele trandafirul nu este un simbol al iubirii.
Pe cele 2.000 de hectare de sere din jurul lacului Naivasha/unde este concentrata 70 la suta din productia nationala de flori/ conditiile de munca sunt la limita suportabilitatii: pe langa caldura sufocanta si salariile de mizerie, foarte frecventele molestari sexuale si absenta oricarei protectii sindicale, "femeile trandafirilor" sufera efectele directe ale pesticidelor.
In ultimii ani, organizatiile pentru drepturile omului au denuntat nu numai "tratamentele brutale la care sunt supusi lucratorii", ci si sutele de cazuri de orbire, maladii ale pielii, sterilitate, datorate expunerii la anticriptogamice si alte substante chimice toxice. In urma scandalului din 2000, care a implicat unele companii straine mari - si care a dus la o campanie internationala de presiune impotriva "florilor raului" - s-au inregistrat unele progrese. Situatia ramane, insa, critica, mai ales in ceea ce priveste lacul Naivasha care dispare vazand cu ochii din cauza irigatiilor si a diferitelor lucrari.
In urma presiunilor internationale, unii producatori europeni mari au abandonat plantatiile kenyene, optand pentru Etiopia vecina, unde mana de lucru este si mai ieftina, costurile de transport aerian sunt aproape la jumatate, iar guvernul vinde sub pret multinationalelor cele mai bune pamanturi ale tarii.
Scris de: {autor}ROMPRES{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii