Greva scenaristilor americani, subiectul principal la dejunul de gala al nominalizatilor la Oscar
Greva scenaristilor americani, subiectul principal la dejunul de gala al nominalizatilor la Oscar
06 Feb, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
834
Marime text
Greva scenaristilor americani a constituit unul dintre principalele subiecte de discutie in timpul dejunului de gala traditional organizat in ultimii 27 de ani pentru artistii nominalizati la premiile Oscar, care a avut loc luni, la un mare hotel din Beverly Hills, Los Angeles, informeaza AFP.
Nominalizatii editiei de anul acesta a premiilor Oscar si-au exprimat speranta ca se va gasi rapid o modalitate ca greva scenaristilor americani sa se incheie, pentru ca ceremonia premiilor Oscar, organizata pe 24 februarie, sa nu aiba de suferit.
In timpul traditionalului dejun de gala, George Clooney, nominalizat anul acesta la premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol principal, pentru "Michael Clayton", a calificat drept un "semn foarte bun" informatiile care au aparut la sfarsitul saptamanii trecute in privinta unui posibil acord pentru incheierea grevei. "Exista un acord preliminar care trebuie ratificat de consiliul de administratie" al sindicatului scenaristilor americani (Writers Guild of America, WGA), a spus Clooney, care este membru al acestei organizatii. "Cred ca sunt mari sanse ca acordul sa fie confirmat. Este un semn foarte bun", a adaugat acesta.
Scenaristii de film si televiziune de la Hollywood au intrat in greva pe 5 noiembrie, dupa ce negocierile cu Sindicatul producatorilor americani (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP), cu privire la drepturile de autor asupra operelor lor, au esuat. Ei au reclamat mai ales un control mai mare asupra drepturilor de autor in ceea ce priveste difuzarea operelor lor pe telefoane mobile sau mp3 playere. Acestia doresc un procentaj mai mare si din drepturile de autor asupra operelor difuzate pe DVD si extinderea tarifelor sindicale si a avantajelor sociale asupra reality show-urilor. De cealalta parte, AMPTP considera ca aceste platforme nu sunt deocamdata rentabile.
Potrivit cotidianului Variety, dupa aproape trei luni de greva si o luna jumatate de tacere, Sindicatul producatorilor americani (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP) si Sindicatul scenaristilor americani (WWriters Guild of America, WGA) au reluat discutiile, in urma cu 10 zile. Publicatia a indicat pe site-ul sau de internet ca "negocierile informale dintre WGA si sefii studiourilor (de cinema si televiziune n.red.), care au avut loc vineri si sambata, au fost suficient de productive pentru a genera un optimism prudent in ceea ce priveste o eventuala rezolvare a problemelor".
Sid Ganis, presedintele Academiei americane de film, care decerneaza anual premiile Oscar, si-a exprimat optimismul. "Sper ca totul se va rezolva, astfel incat sa ne putem aduna toti pe 24 februarie", a spus acesta.
De cealalta parte, regizorul Michael Moore, al carui lungmetraj "Sicko" a fost selectionat la categoria "documentar", a acuzat producatorii ca "negociaza cu rea credinta" doar pentru a salva "cativa banuti". "Sper ca totul se va termina si se va termina cu bine", a spus Viggo Mortensen, nominalizat alaturi de Clooney la Oscarul pentru cel mai bun actor, pentru rolul din "Eastern Promises". "Mai devreme sau mai tarziu, sefii studiourilor vor fi nevoiti sa faca acest pas si sa acorde compensatiile ce decurg din noile tehnologii. Ar trebui sa o faca si sa o faca imediat. Insa ecourile negocierilor sunt pozitive", a mai spus acesta.
Regizorul lungmetrajului "Michael Clayton", Tony Gilroy, a spus ca este nerabdator sa participe la gala premiilor Oscar, dar ca, in semn de solidaritate cu scenaristii, nu va face act de prezenta la acest eveniment daca greva nu se va incheia. Brad Bird, regizorul lungmetrajului animat "Ratatouille", a indicat ca va face la fel ca Gilroy.
Staruri debutante, precum Ellen Page, in varsta de 21 de ani, din "Juno" si veterani ai cinematografiei, precum Hal Holbrook din "Into the Wild", in varsta de 82 de ani, au participat la dejunul de gala, diferentele fiind extrem de mici intre generatii atunci cand vine vorba de nominalizarile la cele mai prestigioase premii decernate la Hollywood.
Staruri hollywoodiene precum George Clooney ("Michael Clayton") si Laura Linney ("The Savagesu) s-au alaturat frantuzoaicei Marion Cotillard, nominalizata pentru rolul din "La Vie en Rose".
In randul mai tinerilor artisti, cuvantul "suprarealist" a fost des mentionat. Sarah Polley, in varsta de 29 de ani, a declarat ca nu a crezut vreodata ca drama scrisa si regizata de ea, "Away From Her", i-ar putea aduce o nominalizare la Oscar.
Regizorul Ivan Reitman, in varsta de 61 de ani, s-a aratat emotionat mai ales pentru o persoana - fiul sau, Jason, in varsta de 30 de ani, nominalizat pentru comedia "Juno". Reitman a povestit ca Jason, pe cand avea 12 ani, l-a intrebat de ce nu a mers niciodata la gala premiilor Oscar. Reitman, regizor al filmului "Vanatorii de fantome", i-a raspuns ca nu vrea sa mearga daca nu este nominalizat. Atunci, fiul sau l-a intrebat: "Si daca eu voi fi nominalizat, vei veni?" Ivan Reitman a spus ca va veni la premiile Oscar pentru fiul sau.
Filmul fratilor Ethan si Joel Coen "Nu exista tara pentru batran" si violenta cronica de familie "There will be blood", de Paul Thomas Anderson, figureaza in topul nominalizarilor la premiile Oscar 2008, cu cate opt nominalizari, in timp ce thriller-ul "Michael Clayton" si drama romantica "Atonement" au primit cate sapte nominalizari.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii