Irlanda, Spania şi Norvegia au recunoscut Palestina ca stat. Decizia are ca scop menținerea speranţei pentru pace
Irlanda, Spania şi Norvegia au recunoscut Palestina ca stat. Decizia are ca scop menținerea speranţei pentru
28 May, 2024 17:02
ZIUA de Constanta
789
Marime text
- Norvegia a recunoscut oficial marţi Palestina ca stat, a anunţat guvernul într-un comunicat de presă, un demers coordonat cu Spania şi Irlanda.
Ministrul norvegian de externe, Espen Barth Eide, a descris recunoaşterea de către ţara sa a statului palestinian ca fiind un moment "de referinţă", dar a adus şi critici la adresa Israelului, conform Agerpres.
"De mai bine de 30 de ani, Norvegia a fost unul dintre cei mai puternici susţinători ai unui stat palestinian. Ziua de astăzi, când Norvegia recunoaşte oficial Palestina ca stat, reprezintă o piatră de hotar în relaţia dintre Norvegia şi Palestina", a declarat Eide într-un comunicat publicat marţi de Ministerul Afacerilor Externe.
Eide a subliniat că recunoaşterea a fost o expresie clară a sprijinului pentru forţele moderate în rândul israelienilor şi palestinienilor şi a declarat că este încrezător că guvernul palestinian va pune bazele unui guvern atât în Cisiordania, cât şi în Fâşia Gaza, în urma unei încetări a focului în războiul care face ravagii din 7 octombrie 2023.
"Este regretabil că guvernul israelian nu dă semne de implicare constructivă. Comunitatea internaţională trebuie să îşi sporească sprijinul politic şi economic pentru Palestina şi să continue eforturile pentru o soluţie cu două state", a declarat el.
Împreună cu Irlanda şi Spania, Norvegia a anunţat săptămâna trecută că recunoaşterea va intra în vigoare marţi. Guvernele speră că acest lucru va da un nou impuls discuţiilor despre o soluţie cu două state.
În același timp, Parlamentul Danemarcei a respins marţi un proiect de lege privind recunoaşterea unui stat palestinian, după ce ministrul danez de externe a declarat anterior că lipsesc condiţiile prealabile necesare pentru o ţară independentă.
Irlanda, Spania şi Norvegia au recunoscut marţi în mod oficial un stat palestinian, după ce anunţul lor de săptămâna trecută că vor face acest lucru a înfuriat Israelul, care a calificat acest demers drept o "recompensă pentru terorism" şi şi-a rechemat ambasadorii.
Proiectul de lege danez a fost propus pentru prima dată la sfârşitul lunii februarie de patru partide de stânga.
"Nu putem recunoaşte un stat palestinian independent, din simplul motiv că nu există cu adevărat condiţiile prealabile", a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen atunci când proiectul de lege a fost dezbătut pentru prima dată în parlament, în aprilie.
"Nu putem susţine această rezoluţie, dar ne dorim să vină o zi în care vom putea", a adăugat Rasmussen, care nu a fost prezent la votul de marţi.
Dublin, Madrid şi Oslo au prezentat decizia lor ca pe un demers menit să accelereze eforturile de a asigura o încetare a focului în războiul dintre Israel şi Hamas în Gaza şi au îndemnat alte ţări să le urmeze exemplul.
Guvernul de la Dublin a aprobat recunoaşterea statului palestinian în cadrul unei reuniuni marţi dimineaţă.
"Guvernul recunoaşte Palestina ca stat suveran şi independent şi a fost de acord să stabilească relaţii diplomatice depline între Dublin şi Ramallah". "Un ambasador al Irlandei în statul Palestina va fi numit împreună cu o ambasadă completă a Irlandei la Ramallah", se arată în comunicat, citat de Reuters.
Prim-ministrul irlandez Simon Harris a declarat că această decizie a Irlandei are ca scop menţinerea speranţei pentru pace.
"Este vorba despre credinţa că soluţia cu două state este singura cale pentru ca Israelul şi Palestina să trăiască alături în pace şi securitate", a declarat acesta în comunicat.
Citește și
Alertă de călătorie în Israel, Palestina, Liban și Iran. Anunțul MAE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii