Metoda "traficului vesel" de fiinte umane isi face simtita prezenta in Europa si Asia
Metoda "traficului vesel" de fiinte umane isi face simtita prezenta in Europa si Asia
22 Feb, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
1075
Marime text
Metoda "traficului vesel" de fiinte umane - care combina dominarea fizica si cea psihica, iar principala sa trasatura este ca victimele retelelor de prostitutie ajung, la randul lor, recrutori si, in final, traficanti - se dezvolta puternic in Europa si Asia, transmite Radio Europa Libera.
Potrivit editiei de online de joi a Radio Europa Libera/Radio Liberty (RFE/RL), comunitatea internationala antitrafic - guverne, organizatii multinationale sau societati civile - se teme ca tactica "traficului vesel" s-ar putea extinde, agravand astfel problemele deja existente generate de traficul de carne vie. Metoda prevede riscuri minime din partea liderilor de retele de trafic, aducand, in schimb, castiguri mult mai mari, dupa modelul piramidei umane.
Pentru ca autoritatile sa nu-i detecteze, traficantii promit sa elibereze unele din victime - si chiar sa le recompenseze financiar - daca acestea se intorc in tara lor natala si recruteaza alte femei, pentru a le inlocui. Termenul "vesel" se refera la practica victimelor devenite recrutori de a minti ca au avut experiente extrem de benefice la locurile de munca din Vest sau din alte zone, ascunzand faptul ca ele insele au fost fortate sa se prostitueze.
Presa internationala a semnalat dezvoltarea puternica a "traficului vesel" in Balcani si Italia, dar combatantii fenomenului sunt de parere ca el s-a extins si in alte parti ale lumii.
In Europa, recrutorii sunt, de multe ori, foste prostituate din Rusia, Ucraina, Republica Moldova, zona balcanica sau sud-estul Europei - din tari precum Bulgaria sau Romania.
Asia Centrala a adoptat, de asemenea, fenomenul.
Unul dintre activistii care lucreaza cu victimele traficului de femei in Thailanda a declarat pentru RFE/RL ca multe femei din Asia Centrala, in special din Uzbekistan, sunt aduse ca prostituate in Bangkok. Activistul, care a ales sa nu-si dezvaluie identitatea de frica represaliilor, a estimat ca cel putin doua mii de femei din Uzbekistan au ajuns sclave in case de toleranta din Thailanda.
Persoanele implicate in activitati antitrafic sunt de parere ca "traficul vesel" este doar un sinonim pentru dominarea psihologica, aceasta putand fi tradusa prin: "Supune-te si vei fi recompensata; protesteaza si lucruri inimaginabile ti se vor intampla tie si familiei tale".
Steve Chalke, liderul organizatiei internationale "Opriti traficul", formata din 60 de tari, a spus jurnalistilor de la RFE/RL ca bariera psihologica este mult mai greu de depasit decat cea fizica.
"Traficul vesel este doar un termen nou pentru ceva ce se intampla, de fapt, de mult timp. Traficul este bazat pe manipulare. Atunci cand o fata este adusa intr-un oras sa se prostitueze, de ce nu fuge de la casa de toleranta, pur si simplu? (...) Adevarul este ca ar putea sa faca asta, dar singurul lucru care o opreste este bariera mentala", a spus Chalke.
Kristiina Kangaspunta, seful unitatii antitrafic a Oficiului de Droguri si Crime al ONU, a spus la o conferinta de presa ca cele mai vulnerabile persoane in fata constrangerii de a deveni recrutor sunt cele care au cazut, deja, victime traficantilor si lucreaza in industria sexului.
"Sunt vulnerabile, nimeni nu le protejeaza si valoarea lor in societate este foarte scazuta. (...) Sunt vulnerabile pentru a deveni recrutori pentru ca, de fapt, nimanui nu-i pasa", a spus Kangaspunta.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii