Moscova ameninta Kievul cu reconsiderarea statutului Peninsulei Crimeea
Moscova ameninta Kievul cu reconsiderarea statutului Peninsulei Crimeea
01 Feb, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
787
Marime text
In cazul in care sicanele Ucrainei la adresa Flotei Rusiei din Marea Neagra (ce stationeaza in orasul-port Sevastopol din peninsula Crimeea, sudul Ucrainei) vor continua, Rusia ar putea initia revizuirea Tratatului de baza ruso-ucrainean din 1997, care recunoaste jurisdictia Kievului asupra Peninsulei Crimeea, relateaza publicatia on-line ucraineana Korrespondent.
Un avertisment in acest sens a fost trimis Kievului de catre consilierul ambasadorului Rusiei in Ucraina Vladimir Lasenko. El a subliniat ca, in semn al bunavointei sale, Rusia si-a dat acordul pentru inventarierea obiectivelor Flotei Rusiei din Marea Neagra, aspect asupra caruia Kievul a exercitat enorme presiuni asupra Moscovei, dar ca aceasta nu mai este dispusa sa suporte in continuare presiuni.
Evocand unele declaratii ale oficialilor ucraineni care iau in calcul majorarea chiriei pentru stationarea Flotei Rusiei in Crimeea in cazul depistarii unor noi facilitati apartinand Flotei Rusiei din Crimeea in cursul procesului de inventariere, Lasenko a apreciat ca "atunci ar exista temei si pentru revizuirea Tratatului de baza dintre Ucraina si Rusia". "Cred ca daca Flota rusa ar parasi Sevastopolul, ucrainenii vor da gratis portul navelor americane si nu vor avea nicio pretentie la o eventuala chirie", a adaugat acelasi diplomat, aflat la post la Kiev.
Pe de alta parte, atasatul militar al Ambasadei Rusiei in Ucraina, Dmitri Albuzov, a declarat ca Rusia intentioneaza sa obtina prelungirea stationarii Flotei Rusiei in Crimeea. Acesta a indicat ca Moscova construieste in prezent o baza navala la Novorosiisk, pentru redislocarea Flotei Rusiei din Marea Neagra pe teritoriul rus, dar a estimat ca baza din Novorosiiska nu o poate inlocui pe cea din Sevastopol.
"Din punct de vedere geografic, in Sevastopol sunt conditiile cele mai bune pentru stationarea Flotei Rusiei din Marea Neagra", a apreciat atasatul militar rus la Kiev, indicand ca stationarea Flotei Rusiei la Novorosiisk ridica unele obstacole in perioada toamna-iarna.
Formatiunea ucraineana "Pora" are planuri diferite de ale Moscovei. Lideri ai partidului au declarat ca, pana in 2017, cand expira contractul de stationare a Flotei Rusiei in Crimeea, majoritatea navelor ruse vor fi casatesi trecute la fier vechi, iar Ucraina le-ar putea transforma in muzee-plutitoare ale gloriei militare sovietice. "Exista cateva variante de rezolvare a acestei probleme. Fie asteptam pana flota rusa se uzeaza si merge la casare, ceea ce ar putea sa se produca pana in 2017, fie elaboram planuri de evacuare a acesteia", a afirmat, pentru presa de la Kiev, unul din liderii "Pora", Serghei Taran. "Cred, banii pe care ii vom castiga din transformarea navelor Flotei Rusiei din Marea Neagra in muzee ale gloriei militare vor fi mai substantiali decat chiria platita de rusi in acest moment", a adaugat acesta.
In 1954, Nikita Hrusciov, ca ucrainean de origine si ca prim-secretar al Partidului Comunist al URSS, a daruit, cu prilejul implinirii a 300 de ani de la proclamarea la Periaslav a unirii Ucrainei din dreapta Niprului cu Rusia, Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene republica autonoma Crimeea din cadrul Rusiei. Duma de Stat de la Moscova ameninta de mai multi ani sa puna in discutie anularea acestei cedari, care s-a facut in defavoarea Rusiei.
Scris de: {autor}RMP{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii