Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:01 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Oamenii sapă mormânt după mormânt“ Peste 1000 de morți după cutremurul din Afganistan

ro

22 Jun, 2022 16:49 1137 Marime text
Cutremur. Sursă foto cu rol ilustrativ: Pixabay
  • Cutremurul cu magnitudinea 5,9 s-a produs miercuri, în jurul orei 01:30, la o adâncime de 10 km, în apropiere de graniţa cu Pakistanul.

Cel puţin 1.000 de persoane au fost ucise şi alte câteva sute au fost rănite în urma unui puternic seism care s-a produs într-o zonă frontalieră izolată din sud-estul Afganistanului în noaptea de marţi spre miercuri, potrivit autorităţilor locale, care se tem însă că bilanţul victimelor va continua să crească în orele următoare, informează Agerpres.

„Oamenii sapă mormânt după mormânt", a declarat directorul Serviciului de Informare şi pentru Cultură din provincia Paktika, Mohammad Amin Huzaifa, într-un mesaj pentru presă.

Numai în acea provincie, care a fost cea mai afectată alături de provincia Khost, bilanţul „a atins pragul de 1.000 de morţi şi acest număr continuă să crească", a precizat oficialul afgan.
 

„Mai şi plouă pe deasupra şi toate casele sunt distruse. Nu există nici corturi, nici hrană. Oameni sunt încă prinşi sub dărâmături (...) Avem nevoie de un ajutor imediat", a adăugat Mohammad Amin Huzaifa.


Guvernul afgan, care a anunţat că există şi cel puţin 600 de răniţi, se teme că bilanţul va continua să crească odată cu desfăşurarea operaţiunilor de salvare.

Cutremurul cu magnitudinea 5,9 s-a produs miercuri, în jurul orei 01:30, la o adâncime de 10 km, în apropiere de graniţa cu Pakistanul.

Un al doilea seism cu magnitudinea 4,5 a avut loc aproape în acelaşi loc la aceeaşi oră.

Potrivit lui Yaqub Manzor, un lider tribal din provincia Paktika, numeroşi răniţi proveneau din districtul Giyan şi au fost transportaţi la spitale cu ambulanţe, precum şi cu elicoptere.


„Pieţele locale sunt închise şi oamenii s-au grăbit (să ajute) în zonele afectate'', a declarat Yaqub Manzor, un lider tribal din provincia Paktika

Mai multe fotografii publicate pe reţelele de socializare arată case prăbuşite pe străzile unui sat din această regiune rurală săracă şi izolată.

Înregistrări video au surprins momentul în care locuitori din zonele afectate ajutau la urcarea persoanelor rănite într-un elicopter.

„O mare parte din regiune este muntoasă, iar deplasările sunt dificile. Va fi nevoie de timp pentru a transporta morţii şi răniţii", a explicat ministrul pentru gestionarea dezastrelor naturale, Mohammad Abbas Akhund.


De mult timp limitate ca număr şi capacitate, serviciile de salvare din Afganistan nu pot să facă faţă singure în urma unui dezastru natural major.

Iar ajutorul internaţional este dificil de mobilizat, în contextul în care ONG-urile şi agenţiile din cadrul ONU sunt mai puţin prezente în această ţară după ce talibanii au preluat puterea în august 2021.


Seisme frecvente

„Guvernul face tot ceea ce poate", a scris pe Twitter Anas Haqqani, un alt înalt responsabil taliban. „Sperăm că organizaţiile umanitare şi comunitatea internaţională vor ajuta oamenii în această situaţie teribilă", a adăugat el.

Cutremurul a fost resimţit în mai multe provincii din regiune, precum şi în capitala Kabul, situată la aproximativ 200 km nord de epicentrul acestuia.

Seismul a fost resimţit şi în Pakistanul vecin, unde o persoană şi-a pierdut viaţa şi câteva case au fost avariate.

Prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif s-a declarat "profund întristat" de tragedie şi a declarat că autorităţile pakistaneze lucrează pentru a-i sprijini pe omologii lor afgani.

„Uniunea Europeană monitorizează situaţia (...) şi este pregătită să coordoneze şi să ofere asistenţă de urgenţă", a declarat pe Twitter trimisul său special în Afganistan, Tomas Niklasson.


ONU a anunţat că a trimis echipe pentru a evalua amploarea pagubelor în mai multe dintre zonele afectate, iar de la Vatican Papa Francisc şi-a exprimat „compasiunea" pentru victime.

Afganistanul este lovit frecvent de cutremure, în special în lanţul muntos Hindu Kush, care se află la joncţiunea dintre plăcile tectonice eurasiatică şi indiană.

Aceste dezastre pot fi deosebit de devastatoare din cauza rezistenţei scăzute a caselor afgane din regiunile rurale.

În octombrie 2015, un puternic cutremur cu magnitudinea 7,5 a lovit lanţul muntos Hindu Kush, aflat între Afganistan şi Pakistan, făcând peste 380 de victime în cele două ţări.

După preluarea puterii de către talibani, Afganistanul se confruntă cu o gravă criză financiară şi umanitară provocată de îngheţarea activelor sale de miliarde de dolari deţinute în străinătate şi de sistarea bruscă a ajutorului internaţional care a menţinut această ţară pe linia de plutire în ultimii 20 de ani şi care este acordat de acum doar sporadic şi în sume mici. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii