Operațiune de salvare în Thailanda. Patru copii blocați în peșteră de două săptămâni, au fost evacuați
Operațiune de salvare în Thailanda. Patru copii blocați în peșteră de două săptămâni, au fost evacuați"Am primit informaţia că şase dintre ei au ieşit din peşteră", a declarat pentru Reuters unul dintre coordonatorii echipei de salvare.
Treisprezece scafandri străini şi cinci membri ai trupelor de elită din Marina thailandeză încearcă să îi aducă la suprafaţă pe ceilalţi copii - cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani - parcurgând pasaje înguste şi inundate, în care un fost scafandru din Marina thailandeză şi-a pierdut viaţa în cursul zilei de vineri.
Un elicopter i-a preluat pe unii dintre băieţii care au ieşit din peşteră şi i-a transportat în oraşul Chiang Rai, unde au fost duşi cu ambulanţe la spitalul local.
Drama celor 13 tineri a atras atenţia presei din Thailanda şi din străinătate, iar salvarea lor ar putea fi un balon de oxigen pentru junta militară aflată la putere în această ţară, înainte de alegerile generale de anul viitor.
"Astăzi este ziua cea mare", a declarat duminică dimineaţă Narongsak Osottanakorn, şeful celulei de criză, într-o conferinţă de presă organizată la o distanţă considerabilă în raport cu intrarea în peşteră, de unde au fost evacuaţi sutele de jurnalişti prezenţi la faţa locului şi care provin din lumea întreagă.
Participanţii la misiunea de salvare au precizat că tinerii vor fi scoşi din peşteră "unul câte unul" şi că operaţiunea ar putea să dureze "două-trei zile".
Fiecare copil este însoţit de doi scafandri, în rândul cărora se află mai mulţi experţi internaţionali. Nicio imagine cu această operaţiune de salvare nu a fost publicată pentru moment în presa internaţională.
Averse aduse de ploile musonice au căzut duminică în regiunea în care se află peştera Tham Luang, în nordul provinciei Chian Rai, iar meteorologii prognozează furtuni pentru săptămânile următoare, sporind riscurile cu care se confruntă echipele de salvare, aflate într-un veritabil "război cu vremea şi cu timpul".
Membrii echipei de fotbal locale au pornit să exploreze peştera pe 23 iunie, după antrenament, din motive deocamdată necunoscute. Ei au rămas blocaţi din cauza creşterii nivelului apei în acea peşteră aflată în nordul Thailandei, în apropiere de graniţa cu Myanmar şi Laos.
Echipele de intervenţie au repetat tip de mai multe zile operaţiunea de salvare şi au reuşit să dreneze apa din peşteră până când nivelul acesteia a scăzut considerabil. Însă salvatorii trebuie să acţioneze foarte repede, a dezvăluit Narongsak Osottanakorn.
Un medic australian care participă la această misiune a verificat starea de sănătate a copiilor, sâmbătă seară, şi a aprobat demararea operaţiunii de salvare.
Tinerii au fost descoperiţi de doi experţi britanici în scufundări acvatice, Richard Stanton şi John Volanthen, în cursul zilei de luni.
Cinci ore pentru fiecare copil
Până acum, scafandrii aveau nevoie de 11 ore pentru a ajunge la locul în care se află copiii şi pentru a se întoarce: şase ore pentru dus şi cinci ore pentru întors, ajutaţi de curentul apei. Întins pe mai mulţi kilometri şi traversând zone accidentate, traseul de ieşire din peşteră conţine numeroase pasaje inundate.
Evidenţiind periculozitatea acestei misiuni, un fost scafandru din Marina thailandeză a murit vineri în timpul unei misiuni de aprovizionare a copiilor.
Mulţi dintre copii, care au vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, nu ştiu să înoate. Niciunul dintre ei nu a făcut scufundări acvatice.
"Le transmit toată forţa mea. Sper că vor reuşi", a declarat Nopparat Khanthavong, antrenorul principal al echipei de fotbal, pentru AFP. Familiile celor 12 copii nu au răspuns apelurilor telefonice ale jurnaliştilor francezi.
Condiţiile în care se desfăşoară misiunea de evacuare sunt considerate "perfecte" de membrii celulei de criză, mai ales în ceea ce priveşte nivelul apei din peşteră.
Revenirea ploilor
Însă ploile aşteptate în zilele următoare ar putea să acopere o bună parte din stânca pe care s-au refugiat cei 12 copii şi antrenorul lor.
Sâmbătă seară, o puternică aversă musonică a căzut timp de o jumătate de oră, reamintind echipajelor de salvare prezente la faţa locului caracterul urgent pe care îl are misiunea de evacuare a copiilor.
Autorităţile au evacuat duminică dimineaţă zona din faţa intrării în peşteră.
"Toţi cei care nu sunt implicaţi în operaţiunea de salvare trebuie să plece din zonă imediat", a anunţat Poliţia thailandeză prin intermediul purtătorului ei de cuvânt, prezent şi el în regiune, unde se aflau sute de jurnalişti care acoperă din punct de vedere mediatic acest eveniment, ce a căpătat o amploare internaţională.
Anunţul Poliţiei a fost urmat de o mare agitaţie în zona în care se aflau corturile jurnaliştilor, veniţi în număr mare la faţa locului, cu camere de filmat şi paturi de campanie amplasate în cele mai bune locuri care să le permită să filmeze momentul evacuării copiilor din peşteră.
Şeful celulei de criză a declarat vineri seară că numărul mare de jurnalişti prezenţi în acea zonă muntoasă, acoperită de pădure tropicală, ridică anumite probleme: "Avem tot mai multe companii mass-media care ajung aici şi care se instalează peste tot. Echipele medicale s-au plâns că acest lucru riscă să devină o problemă".
În faţa afluxului de jurnalişti, autorităţile au ridicat bariere metalice pentru a-i ţine pe aceştia la distanţă şi pentru a permite agenţilor de salvare să lucreze fără să aibă în jurul lor camere de filmat.
Sursa: Agerpres.ro
Sursa foto: Google Maps
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp