Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:21 02 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Papa Francisc a deschis un important sinod. Teme controversate au fost amânate

ro

02 Oct, 2024 15:04 136 Marime text
Papa Francisc, Sursa foto: Pixabay




 
  • Papa Francisc a deschis miercuri summitul global al liderilor catolici, care a amânat până în 2025 luarea unor decizii privitoare la teme controversate cum ar fi hirotonirea femeilor, cu un avertisment destinat delegaţilor, care nu ar trebui să îşi impună agendele subiective asupra sinodului.

La o liturghie oficiată în Piaţa Sf. Petru în deschiderea evenimentului, cunoscut sub denumirea de Sinodul Episcopilor, papa Francisc a declarat în faţa sutelor de participanţi - cardinali, episcopi şi laici - să nu trateze contribuţiile la summitul cu durata de o lună drept ''agende care trebuie impuse'', potrivit Agerpres.

''Altfel o să sfârşim blocaţi într-un dialog al surzilor, unde participanţii încearcă să-şi promoveze cauzele şi agendele proprii fără să îi asculte pe ceilalţi'', a declarat suveranul pontif.

Summitul de la Vatican, care are drept obiectiv conturarea viitorului Bisericii Catolice şi la care participă 368 de membri votanţi din peste 110 ţări, a atras acuze aspre din partea criticilor conservatori ai papei cu prilejul sesiunii de anul trecut.

Criticii au exprimat temeri în special în legătură cu planurile de a pune în discuţie binecuvântările pentru cuplurile de acelaşi sex, precum şi cu propunerea de a le permite femeilor să fie diaconi - slujitori ai Bisericii hirotoniţi preoţi, dar care nu pot oficia liturghia.

Însă criticile conservatorilor s-au diminuat anul acesta întrucât principalele subiecte fierbinţi ale summitului au fost repartizate unor grupuri de studiu, care îi vor transmite un raport final papei Francisc, în vârstă de 87 de ani, abia în luna iunie 2025.

Suveranul pontif le-a spus miercuri delegaţilor că ar trebui să fie ''pregătiţi ca să-şi sacrifice (propriul) punct de vedere pentru a crea ceva nou''.

Papa Francisc a extins sinodul anul trecut pentru a include pentru prima dată femei ca membri cu drepturi depline de vot. Aproape 60 de femei sunt din nou membri votanţi la ediţia din 2024.

Participă, de asemenea, 16 ''delegaţi fraterni'' din partea altor confesiuni creştine, care vor lua parte în calitate de observatori. Discuţiile se vor purta în mare parte în spatele uşilor închise.

Sinodul din 2024 urmează să voteze pentru stabilirea unui document final pe 26 octombrie. Papa Francisc va decide apoi dacă va emite un text propriu, cu posibile modificări doctrinare, însă va face cel mai probabil acest lucru doar după ce va primi rapoartele grupurilor de studiu, la jumătatea anului 2025.

Citește și
 Papa Francisc cere încetarea violenţelor în Israel şi Gaza
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii