Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:42 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 60 de copii au fost închişi, bătuţi şi torturaţi în timpul stării de urgenţă din El Salvador

ro

16 Jul, 2024 12:03 206 Marime text
Sursă foto: Unsplash
 
  • Peste 60 de copii au fost închişi abuziv, torturaţi şi bătuţi în El Salvador în ultimii doi ani, de când guvernul a declarat starea de urgenţă pentru a combate bandele de infractori, arată un raport publicat luni de organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW), citat de Reuters.
     
Peste 60 de copii au fost închişi abuziv, torturaţi şi bătuţi în El Salvador în ultimii doi ani, de când guvernul a declarat starea de urgenţă pentru a combate bandele de infractori, arată un raport publicat luni de organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW), citat de Reuters, conform Agerpres.

Din martie 2022 până în aprilie anul acesta, poliţia şi armata salvadoriene au reţinut 3.319 copii şi adolescenţi, susţine HRW. Organizaţia cu sediul la New York menţionează că „mulţi copii care au fost arestaţi şi închişi nu aveau nicio legătură evidentă cu activităţile abuzive ale bandelor”, iar „în detenţie, autorităţile i-au supus pe copii la rele tratamente grave, care în unele cazuri au ajuns până la tortură”.

Guvernul salvadorian, care a suspendat unele drepturi civile şi a declanşat procese colective, nu a răspuns imediat unei solicitări a Reuters de a comenta raportul. Anterior, executivul din San Savador respinsese acuzaţiile de tortură în închisori.

Documentul HRW, întocmit pe baza a mai mult de 90 de interviuri, consemnează că în închisorile salvadoriene copiii au fost lipsiţi de alimentaţie şi asistenţă medicală adecvate şi nu au putut lua contact cu familiile, iar „în multe cazuri” au fost forţaţi să facă mărturisiri false, în timp ce autorităţile „au luat puţine măsuri, dacă au luat vreunele, pentru a-i proteja pe copii de violenţa altor deţinuţi, inclusiv de bătăi şi agresiuni sexuale”.

HRW a strâns dovezi despre 66 de cazuri de minori închişi arbitrar, torturaţi sau hărţuiţi de poliţie şi a avertizat că arestările par să se bazeze pe aspectul fizic şi condiţiile socioeconomice, nu pe probe credibile.

Organizaţia a constatat că peste 1.000 de minori au fost condamnaţi la pedepese cu închisoarea de până la 12 ani pentru infracţiuni definite vag, în urma unor procese cu probe îndoielnice şi fără garanţii procedurale.

În timpul stării de urgenţă, în El Salvador au fost arestaţi peste 80.500 de oameni. Săptămâna trecută, grupul local de apărare a drepturilor omului Cristosal a afirmat că peste 265 din aceştia - inclusiv patru copii mici - au murit în detenţie.

Preşedintele Nayib Bukele a obţinut însă un sprijin popular puternic datorită reducerii puternice a numărului de omoruri, ţara fiind în prezent una din cele mai sigure din cele două Americi, observă Reuters, a încheiat sursa citată. 


Citește și:
„Trebuia să fiu mort”. Trump, primul interviu după tentativa de asasinat
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii