Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:19 18 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pinguinii imperiali sunt pe cale de dispariție! Declarațiile cutremurătoare ale oamenilor de știință

ro

25 Aug, 2023 13:23 1204 Marime text
Pinguin din Antarctica. Sursă foto: pexels.com
  • Potrivit Agerpres, peste 9.000 de pinguini imperiali au murit în noiembrie 2022, întrucât gheaţa pe care ei trăiau s-a dezintegrat înainte ca puii să îşi dezvolte pene impermeabil
  • Nu i-am văzut niciodată până acum pe pinguinii imperiali eşuând în procesul lor reproductiv, la o astfel de scară, într-un singur sezon“, a declarat Peter Fretwell, un om de știință care a desfășurat un studiu despre acest fenomen.
  • Dacă tendinţele de încălzire globală vor persista, oamenii de ştiinţă afirmă că peste 90% dintre coloniile de pinguini imperiali vor fi „cvasi-dispărute până la sfârşitul acestui secol“, mai adaugă agerpres.ro.
 
Topirea record a gheţii marine din jurul Antarcticii afectează în mod dramatic supravieţuirea pinguinilor imperiali, potrivit unui studiu publicat joi, informează agerpres.ro.

„Nivelul extrem de scăzut al gheţii formate în jurul Peninsulei Antarctice, care s-a topit până la valori istorice în 2022, a dus la o situaţie în care niciun pui nu a supravieţuit, cel mai probabil, în patru dintre cele cinci colonii de pinguini imperiali din regiunea centrală şi estică a Mării Bellingshausen“, au declarat cercetătorii de la British Antarctic Survey.


După obţinerea unor imagini din satelit ce prezintă o regiune din proximitatea Mării Bellingshausen, oamenii de ştiinţă au detectat o scădere de 100% a concentraţiei de gheaţă în acea zonă.

Acest lucru înseamnă că peste 9.000 de pinguini imperiali au murit cel mai probabil în noiembrie 2022, întrucât gheaţa pe care ei trăiau s-a dezintegrat înainte ca puii să îşi dezvolte pene impermeabile – „un eşec reproductiv catastrofal“ care i-a uluit pe oamenii de ştiinţă.

„Nu i-am văzut niciodată până acum pe pinguinii imperiali eşuând în procesul lor reproductiv, la o astfel de scară, într-un singur sezon“, a declarat Peter Fretwell, autorul principal al studiului.

 

„Dispariţia gheţii marine în această regiune în timpul verii antarctice a făcut să devină foarte puţin probabil scenariul în care puii strămutaţi au supravieţuit“, a adăugat el.

 
Studiul a fost publicat joi, pe 24 august 2023, în revista Nature Communications Earth & Environment.

Pinguinii imperiali se reproduc şi îşi cresc puii pe „banchize costiere“ - platforme plutitoare formate în oceanul îngheţat, care sunt conectate cu uscatul sau cu calotele de gheaţă, potrivit World Wildlife Fund.

„Pinguinii imperiali, reprezentând cea mai mare dintre cele 18 specii de pinguini care trăiesc în prezent pe Terra, sosesc în locurile lor preferate de reproducere în lunile martie şi aprilie, unde îşi depun ouăle în perioada mai-iunie.

Puii lor eclozează după 65 de zile şi se acoperă cu pene în intervalul decembrie-ianuarie, ceea ce înseamnă că este imperativ ca banchizele costiere pe care ei trăiesc să rămână stabile între aprilie şi ianuarie pentru a asigura un sezon reproductiv de succes.

Însă acest lucru nu s-a întâmplat anul trecut, au precizat autorii studiului. La începutul lunii decembrie 2022, suprafaţa de gheaţă marină din jurul Antarcticii a egalat precedentul său record negativ, care fusese stabilit în 2021“, explică Agerpres.


Dacă tendinţele de încălzire globală vor persista, oamenii de ştiinţă afirmă că peste 90% dintre coloniile de pinguini imperiali vor fi „cvasi-dispărute până la sfârşitul acestui secol“.

„Ştim deja că pinguinii imperiali sunt extrem de vulnerabili într-un climat care se încălzeşte - iar actualele dovezi ştiinţifice sugerează că evenimentele de dispariţie extremă a gheţii marine, precum acesta, vor deveni din ce în ce mai frecvente şi mai extinse“, a adăugat Peter Fretwell.


Citește și:

Antarctica a înregistrat temperaturi cu peste 30 de grade Celsius mai ridicate decât valorile obişnuite. "Este dramatic"
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii