Primul caz de deces din cauza gripei aviare, în Mexic. O fetiță de trei ani a murit
Primul caz de deces din cauza gripei aviare, în Mexic. O fetiță de trei ani a murit
09 Apr, 2025 10:39
ZIUA de Constanta
461
Marime text



Sursa foto: Unsplash/ Imagine cu rol ilustrativ
- Un prim caz de deces provocat de gripa aviară H5N1 înregistrat în Mexic a fost raportat marți de autoritățile sanitare regionale, transmit agențiile AFP și DPA.
Cazul este cel al unei fetițe în vârstă de trei ani, care a murit în statul Coahuila, situat în nordul țării, au indicat autoritățile, transmte Agerpres.
Acesta este primul și singurul caz de gripă aviară la om raportat în Mexic.
Copilul a murit în urma insuficienței multiple de organe, a declarat ministrul Sănătății din statul Coahuila, Eliud Aguirre.
'Nimeni nu a fost testat pozitiv' pentru acest virus în anturajul fetiței sau în rândul personalului sanitar care a intrat în contact cu ea, a confirmat oficialul.
Nu au fost depistate alte cazuri suspecte de gripă aviară în țară, a precizat Aguirre.
Două decese asociate virusului H5N1 au fost raportate în Cambodgia în acest an. Statele Unite au raportat un deces în ianuarie.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la om, această infecție poate provoca îmbolnăvire gravă, cu o rată ridicată a mortalității.
Tulpina H5N1, descoperită în 1997, reprezintă una dintre principalele cauze ale diagnosticului de gripă aviară la om, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite.
Conform OMS, riscul pentru sănătatea publică în cazul populației generale este scăzut și nu se observă o transmitere semnificativă de la om la om.
În Statele Unite, peste 30 de milioane de găini ouătoare au fost eutanasiate de la începutul anului pentru a se preveni răspândirea acestui virus.
Numărul în creștere al cazurilor de gripă aviară în fermele americane a afectat considerabil oferta și a transformat ouăle într-un simbol al inflației care nu le oferă americanilor niciun moment de respiro.
Gripa aviară H5N1 este răspândită în prezent la păsări sălbatice din întreaga lume, iar numeroase mamifere sălbatice au fost, de asemenea, infectate.
OMS a raportat 464 de decese umane cauzate de acest virus la nivel mondial între 2003 și 12 decembrie 2024. Până în 2019, inclusiv, majoritatea au avut loc în Vietnam, Egipt, Indonezia și Cambodgia. De atunci, decesele cauzate de H5N1 au fost relativ rare.
Citește și
Suspiciune de gripă aviară, în județul Constanța! Ce măsuri s-au luat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii