Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:45 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesul unui diplomat european deţinut în Iran de peste 600 de zile, a început la Teheran

ro

09 Dec, 2023 21:49 926 Marime text
Procesul suedezului Johan Floderus, un diplomat european deţinut în Iran de peste 600 de zile, a început la Teheran, a anunţat sâmbătă ministrul suedez de externe, conform Agerpres.ro

''Am fost informat astăzi că procesul lui Johan Floderus a început la Teheran'', a declarat ministrul de externe Tobias Billstrom într-o declaraţie scrisă pentru AFP.


Johan Floderus, în vârstă de 33 de ani, a fost arestat la 17 aprilie 2022 pe aeroportul din Teheran, în timp ce se pregătea să se întoarcă acasă după o călătorie cu prietenii.

Suedezul, care lucrează pentru serviciul diplomatic al Uniunii Europene, a fost de atunci reţinut în închisoarea Evin din Teheran, unde sunt deţinuţi mulţi opozanţi ai regimului iranian.

Billstrom a considerat că detenţia lui Floderus a fost "arbitrară".

''Nu există niciun motiv pentru a-l menţine pe Johan Floderus în detenţie, cu atât mai puţin pentru a-l aduce în faţa justiţiei", a continuat ministrul, subliniind că Suedia şi UE au transmis acest lucru "foarte clar" reprezentanţilor Iranului.


În septembrie, autorităţile judiciare iraniene au afirmat că Johan Floderus ar fi "comis infracţiuni" în Iran şi că a fost efectuată o anchetă.

În septembrie, un oficial european a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că Iranul nu a oferit niciodată un "răspuns clar" cu privire la motivele pentru care Floderus a fost arestat şi reţinut.

Iranul practică de mult timp o politică de trafic de influenţă, în care cetăţenii străini sunt arestaţi şi folosiţi ca monedă de schimb pentru a obţine eliberarea unor iranieni deţinuţi în străinătate sau a unor active iraniene îngheţate.

Un iranian a fost condamnat în Suedia la închisoare pe viaţă pentru rolul său în execuţiile în masă a mii de opozanţi de către regimul iranian în 1988.

Relaţiile dintre UE şi Iran sunt, de asemenea, tensionate din cauza livrărilor de arme iraniene către Rusia şi a reprimării demonstraţiilor de protest din Iran după moartea lui Mahsa Amini. Tânăra kurdă iraniană a murit la 16 septembrie 2022 în arest, după ce a fost arestată de poliţia religioasă sub acuzaţia că a încălcat codul vestimentar islamic.


De la începutul represiunii, UE-27 a impus interdicţii de viză şi îngheţarea activelor pentru peste 170 de cetăţeni, companii şi agenţii iraniene. 

Agerpres.ro

citește și: 

Benjamin Netanyahu„Israelul îşi va continua războiul său just pentru a elimina Hamas'“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii