Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:19 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proteste în Europa împotriva invaziei ruse. Rușii au ieșit și ei în stradă și au început reținerile (VIDEO)

ro

24 Feb, 2022 21:35 1971 Marime text

Numeroşi manifestanţi au protestat joi, 24 februarie, în oraşe şi capitale din Europa - la Berlin, Paris, Roma, Varşovia, Madrid sau Istanbul -, împotriva invaziei ruse din Ucraina, transmite AFP.



Proteste au avut loc şi în Rusia, la Moscova şi la Sankt-Petersburg, în pofida interdicţiei impuse de autorităţi. Poliţia rusă a reţinut cel puţin 1.000 de oameni la protestele antirăzboi care au avut loc în 47 de oraşe din această ţară, a informat ONG-ul specializat OVD-Info, citat de Reuters. Mai bine de jumătate au fost reţinuţi la Moscova, inclusiv în piaţa Puşkin, în centrul capitalei ruse.


"Opriţi această nebunie, salvaţi viaţa, gata cu minciunile", scrie pe pancarta agitată în faţa ambasadei ruse la Berlin de către un manifestant. Numeroşi alţi protestatari arborau culorile steagului ucrainean. Printre manifestanţi, şi ruşi care au condamnat ferm operaţiunea militară lansată în zorii zilei de joi de Moscova.



"Întreaga lume trebuie să vină azi aici şi să susţină Ucraina şi să spună că războiul trebuie să înceteze. Ucrainenii şi ruşii sunt fraţi şi surori. Toţi prietenii mei şi părinţii mei sunt sub şoc şi nu vor război", a declarat pentru AFP Olga Kupricina, 32 de ani, originară din enclava rusă Kaliningrad şi care s-a instalat în Germania din octombrie trecut.




"Vrem să arătăm că suntem împotriva războiului. Suntem ruşi şi venim din Rusia. Ucraina a fost mereu o ţară prietenă şi o ţară apropiată", spune şi Ekaterina Studnitzky, 40 de ani, care trăieşte de 16 ani în Germania.



Un grup de ucraineni a participat la o altă manifestaţie, în apropiere de Poarta Brandenburg.


Preşedintele rus Vladimir "Putin mi-a furat deja casa, pentru că eu sunt din Doneţk şi a trebuit să plec împreună cu familia mea din cauza războiului", a povestit Sofia Avdeeva, studentă în vârstă de 22 de ani. "Nu vreau ca întreaga Ucraină să aibă aceeaşi soartă. Mi-am luat deja la revedere de la casa mea, dar nu vreau ca întreaga ţară să trăiască infernul pe care noi l-am trăit", a continuat ea, afirmând că preşedintele rus "ar trebui să moară". "Este un criminal de război, (...) a atacat oraşe paşnice", a acuzat ea.



Numeroase manifestaţii sunt prevăzute în marea majoritate a principalelor oraşe germane.

 

La Paris, câteva sute de persoane s-au reunit în faţa ambasadei Rusiei, între care mai mulţi candidaţi la alegerile prezidenţiale din aprilie din Franţa, precum ecologistul Yannick Jadot sau fostul ministru Christiane Taubira.



O manifestaţie de proporţii este prevăzută spre sfârşitul zilei în Piaţa Republicii, în inima Parisului. O altă manifestaţie a avut loc la Madrid, la ambasada Rusiei, la care a participat şi actorul spaniol Javier Bardem, cunoscut pentru militantismul său.


La Varşovia, ţară învecinată cu Ucraina, un drapel rus a fost incendiat de un manifestant în faţa ambasadei ruse.

 

La Dublin, Haga şi Amsterdam, sute de persoane au participat joi la manifestaţii în faţa reprezentanţelor diplomatice ruse.

La Istanbul, circa 40 de persoane s-au adunat joi dimineaţa în faţa consulatului Rusiei din acest oraş turc unde au intonat imnul Ucrainei şi au afişat portrete cu preşedintele rus, cu chipul acoperit de sânge.

 


Diaspora ucraineană a chemat la un protest la Berna, unde au participat câteva sute de persoane sub sloganul "Opriţi războiul lui Putin".

La Sofia, circa o sută de manifestanţi s-au strâns în faţa ambasadei ruse. "Acest lucru se poate întâmpla în orice ţară, nimeni nu este la adăpost", a declarat preşedinta organizaţiilor ucrainenilor din Bulgaria, Olena Koţeva.

Zeci de persoane s-au strâns în faţa ambasadei ruse din Roma pentru a cere sfârşitul agresiunii, potrivit EFE. Manifestaţia a fost convocată de Partidul Democrat (PD, centru-stânga) pentru "a spune nu armelor, stop agresiunii armate a lui Putin" şi pentru a exprima solidaritatea cu Ucraina.

 



Strada pe care este amplasată ambasada rusă, în zona Castro Pretorio din Roma, s-a umplut de oameni care au strigat sloganuri şi au cântat împotriva războiului, fluturând steaguri ucrainene şi steagul curcubeu, simbol al păcii. Zona a fost supravegheată de poliţie, însă nu s-au înregistrat incidente sau momente de tensiune.

În această noapte, Colosseumul din Roma, simbol al Italiei în lume, precum şi alte monumente din întreaga ţară, vor fi luminate în culorile albastru şi galben ale drapelului ucrainean, a anunţat ministrul culturii Dario Franceschini.



Manifestaţii şi la New York


Sute de cetăţeni ucraineni au manifestat şi în faimoasa Times Square din New York pentru a denunţa agresiunea Rusiei împotriva ţării lor. Strânşi în jurul unui drapel uriaş al Ucrainei pe care îl susţineau circa 40 de persoane, manifestanţii, încurajaţi de new-yorkezi, au cerut un sprijin mai hotărât pentru ţara lor.

 



"Rusia, jos labele de pe Ucraina" şi "Putin este un asasin" au fost sloganurile ce au putut fi auzite. "Opriţi acum Rusia", "Opriţi războiul", "Ajutaţi acum Ucraina", strigau participanţii. 


Proteste și în Rusia



Și jurnalistul Vitalie Cojocari a scris despre protestele din Rusia, pe pagina sa, pe Facebook:


"Rușii au ieșit în stradă să protesteze împotriva războiului. Au început și reținerile!
”Нет войнe”(Net voine) strigă cetățenii ruși pe străzile marilor orașe. Adică, ”Nu războiului!”




Nu sunt proteste foarte mari, dar acestea există, semn că pentru unii ruși este mai importantă pacea cu Ucraina decât confortul personal. 
Ei au ieșit în stradă, deși sunt conștienți că există riscul ca următoarele luni să le petreacă după gratii. 


Proteste sunt în Ekaterinburg. 
Oamenii au ieșit în stradă și în Tiumeni. Acolo au început deja reținerile. 
Sunt proteste și în Moscova, pe celebra Tverdskaya. Tot aici polițiștii au făcut și foarte multe rețineri. Polițiștii moscoviți au reținut chiar și o jurnalistă, deși aceasta le-a spus de nenumărate ori că este jurnalistă, că își face meseria. 




Proteste sunt și în Sankt Peterburg, unde polițiștii au reținut mai multe persoane cu pancarte pe care scria ”Nu războiului!”
În această fierbere a apărut și reacția Patriarhului Kiril al Rusiei. 


Prima persoană din Biserica Ortodoxă Rusă a spus printre altele următoarele: 


”Popoarele ruse și ucrainene au o istorie comună veche de secole, care datează de la Botezul Rusiei de către sfântul apostol Cneaz Vladimir. Cred că această comunitate dată de Dumnezeu va ajuta la depășirea diviziunilor și contradicțiilor care au apărut și care au dus la conflictul actual.
Facem apel la întreaga Biserică Ortodoxă Rusă să facă o rugăciune profundă și fierbinte pentru restabilirea rapidă a păcii.”

Update: s-a făcut noaptea, iar reținerile sunt mult mai dure!", a scris Vitalie Cojocari.

Sursa Agerpres

Sursa, foro și video Facebook/ Vitalie Cojocari
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii