Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 18 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a descoperit un focar de gripă aviară la o fermă de raţe care au fost vaccinate!

ro

04 Jan, 2024 19:00 1037 Marime text
foto: Pexels Franţa a descoperit un focar de gripă aviară la o fermă de raţe din regiunea Vendee, a anunţat joi Ministerul francez al Agriculturii, precizând că este primul focar descoperit după ce anul trecut a început vaccinarea preventivă a raţelor împotriva gripei aviare, transmite Reuters.

Prefectura din Vendee (vestul Franţei) a precizat că virusul gripei aviare a fost identificat marţi la o fermă cu 8.700 de raţe din apropiere de comuna Notre Dame de Riez. Autorităţile au precizat că toate raţele de la această fermă fuseseră vaccinate.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Pentru a se proteja împotriva gripei aviare, în luna octombrie a anului trecut Franţa a decis să facă obligatorie vaccinarea preventivă în crescătoriile care au peste 250 de raţe. Aceste păsări, crescute pentru foie gras sau pentru carne, au fost vizate în mod special pentru că sunt foarte sensibile la virusul gripei aviare.

Vaccinul nu era destinat să protejeze în totalitate păsările împotriva infectării cu gripă aviară ci să limiteze răspândirea virusului, evitând astfel necesitatea unor sacrificări preventive în masă. În plus, vaccinarea se adaugă măsurilor standard de biosecuritate şi control.


 Franţa, primul mare exportator care decide să îşi protejeze efectivele de păsări împotriva gripei aviare


Franţa este primul mare exportator care decide să îşi protejeze efectivele de păsări împotriva gripei aviare, în pofida barierelor comerciale impuse de ţări care se tem că virusul ar putea să se răspândească fără a fi identificat.

Totodată, luna trecută, Franţa a decis să crească nivelul de alertă pentru gripa aviară de la "moderat" la "ridicat", după descoperirea de noi cazuri, obligând fermierii să îşi ţină păsările închise pentru a opri răspândirea virusului extrem de contagios.

Potrivit Ministerului Agriculturii de la Paris, începând din data de 27 noiembrie şi până în prezent în Franţa au fost descoperite şapte focare de gripă aviară, dintre care cinci la ferme de curcani, unul la o fermă de găini ouătoare şi unul la o fermă de raţe. 



Citește și


Suspiciune de gripă aviară confirmată în Delta Dunării! Ce măsuri au fost luate în județul Tulcea

Sursa: Agerpres.ro. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii