Scandalul vizelor false zguduie Ministerul german de Externe
Scandalul vizelor false zguduie Ministerul german de Externe
11 Dec, 2007 00:00
ZIUA de Constanta
757
Marime text
Mai multi angajati ai ambasadelor germane din Cairo si Moscova au fost demisi din functie de catre Ministerul de Externe german in urma descoperirii unor documente false pentru obtinerea vizelor, intocmite de acesti functionari, scrie ziarul Berliner Morgenpost.
Scandalul cu care este confruntat actualmente Ministerul german de Externe are drept loc de desfasurare ambasadele din Moscova si Cairo. La Moscova, un angajat rus de la ambasada germana a procurat o viza anuala pentru Germania unui total de 1.259 de solicitanti, cu ajutorul unor documente false, in timp ce la Cairo, patru angajati egipteni la ambasada germana au permis acordarea unei vize de calatorie in Germania cu ajutorul unor documente false unui numar de cel putin 132 de persoane. La Cairo, cele 50.000 de cereri de intrare in Germania sunt verificate de trei politisti germani si de un angajat trimis de la Berlin. Cele 132 de vize false au iesit la iveala dintr-un numar de 10.000 de cereri prelucrate pana acum, in conditiile in care Egiptul este considerata o tara sensibila din punct de vedere politic datorita activitatilor teroriste islamice.
Noul scandal readuce in memorie un altul mai vechi, care a avut loc in timpul mandatului fostului sef al diplomatiei germane, Joschka Fischer, care prin instructiunile date ambasadelor de a decide ele singure in caz de indoieli legate de acordarea vizei a favorizat acordarea a sute de mii de vize neverificate. La prima vedere, Ministerul de Externe german, condus de Frank Walter Steinmeier, parea sa fi invatat ceva din scandalul Fischer, numarul de cazuri de abuzuri inregistrat la un total de 4,8 cereri de viza pe an fiind, potrivit declaratiilor oficiale, de doar circa 1500. Dar doi politicieni din partea CDU (crestin-democrati), care au facut o vizita la Moscova si Kiev, pe 30 octombrie si respectiv 2 noiembrie, au ajuns insa la alte concluzii. Cei doi, Clemens Binninger si Reinhard Grindel, au adresat o scrisoare ministrului Steinmeier in care aratau ca reprezentantele diplomatice germane nu au invatat nimic din scandalul vizelor din timpul lui Fischer si, intr-un raport pe care l-au elaborat, au precizat ca, in cazul Moscovei, doar in 60 la suta din cazuri are loc o discutie prealabila acordarii vizei, in rest totul decurgand prin metoda "biroului de turism". Implicate ar fi "50 pana la 60 de birouri de turism, care nu sunt controlate periodic de catre functionari ai BKA (biroul criminalistic german)". Prin acest procedeu au fost acordate doar anul acesta 28.000 de vize pentru turisti reali sau falsi. Totodata, in raport se mai precizeaza ca pentru fiecare viza sunt alocate cate trei minute, desi in realitate timpul este chiar mult mai scurt. In cursul anului au fost facute incercari de a reduce numarul de vize acordate la 120, insa interventiile biroului de turism Alpha Travel au facut sa esueze acest plan. La Kiev insa, procedura de alocare a vizelor prin intermediul biroului de turism a fost abrogata. La Moscova exista insa o "procedura de urgenta" prin care 550 de firme si 79 de organizatii germane precum si reprezentantii guvernamentali rusi primesc viza fara o discutie prealabila. Desi angajatii de la ambasada germana din Moscova au recunoscut abuzurile care mai au loc pe ici pe colo, dar au insistat ca respectivele cazuri au fost imediat clarificate in forul intern, asa iesind la iveala si cele 1.259 de cazuri in discutie.
Scris de: {autor}RMP{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii