Societe Generale isi pregateste apararea in cazul procesului in care este acuzata de spalare de bani
Societe Generale isi pregateste apararea in cazul procesului in care este acuzata de spalare de bani
04 Feb, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
730
Marime text
Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, isi pregateste apararea in cazul unui proces in care este acuzata de spalare de bani, programat sa inceapa luni, la Paris, si care ar putea spori tensiunile la banca franceza, afectata de scandalul privind tranzactiile ilegale ale unui trader al bancii.
Banca franceza a amintit ca nu a participat la nicio operatiune de spalare de bani, informeaza Reuters.
"Nici banca, nici angajatii acesteia nu au participat, constient, la vreo operatiune de spalare de bani", se spune intr-un comunicat al Societe Generale.
Institutia de credit se afla pe o lista de patru banci ai caror oficiali se vor prezenta, luni, in fata tribunalului penal din Paris, intr-un proces numit "Sentier 2", ca urmare a legaturilor cu cartierul Sentier, din capitala franceza, cunoscut pentru numarul mare de comercianti de textile.
Celelalte banci implicate in proces sunt Societe Marseillaise de Credit (SMC), divizie a HSBC, Barclays France si Banca Nationala din Pakistan.
Presedintele Societe Generale, Daniel Bouton, este asteptat in acest caz, alaturi de alti trei oficiali bancari, in fata instantei judecatoresti de la Paris.
In iulie 2006, un judecator francez a decis ca peste 130 de angajati ai unor banci din Franta ar trebui acuzati de spalare de bani, dupa descoperirea unor operatiuni suspecte cu cecuri, care au avut loc la sfarsitul anilor t90.
Tranzactiile suspecte au loc in intervalul 1996-2001 in cartierul Sentier, implicand utilizarea unor cecuri furate sau false la realizarea unor tranzactii intre Franta si Israel.
Societe Generale sustine ca a urmat intotdeauna prevederile legale privind procesarea cecurilor.
"Banca s-a conformat intotdeauna, cu rigurozitate, obligatiilor legale si standardelor de piata, recunoscute de catre autoritatile de supraveghere privind procesarea cecurilor. Prin urmare, comportamentul bancii este identic cu cel al altor mari institutii franceze si internationale", potrivit Societe Generale.
Lipsa unui control organizat in cazul cecurilor procesate de banca si neidentificarea si refuzul documentelor considerate frauduloase nu poate constitui o acuza la adresa bancii, avand in vedere ca, la momentul realizarii operatiunilor suspecte, nu exista o legislatie in acest sens.
Astfel de controale au fost introduse in aprilie 2002.
Pe de alta parte, Societe Generale a dezvaluit, in luna ianuarie, pierderi de 4,9 miliarde de euro cauzate de o serie de tranzactii ilicite desfasurate de traderul Jerome Kerviel, an angajat al bancii. Acesta este, in prezent, subiectul unor investigatii.
Pozitia slabita a Societe Generale a tranformat banca franceza intr-o potentiala tinta de preluare pentru concurentii francezi BNP Paribas sau Credit Agricole.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii