Tensiunile la nivel prezidenţial din Georgia se apropie de punctul critic
Tensiunile la nivel prezidenţial din Georgia se apropie de punctul critic
28 Dec, 2024 08:34
ZIUA de Constanta
293
Marime text
- Toţi ochii din Georgia sunt aţintiţi asupra elegantului Palat Orbeliani din secolul al XIX-lea din Tbilisi, unde se apropie un moment decisiv. Cine va ocupa sălile sale pe 29 decembrie? Duminică, preşedinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zourabichvili, ar trebui să predea cheile succesorului său, Mihail Kavelaşvili, un fost jucător de fotbal devenit politician de extremă dreapta, susţinut de partidul de guvernământ Visul Georgian, care capătă accente din ce în ce mai autoritare. Însă Zourabichvili, al cărei rol de preşedinte este ceremonial, dar care a devenit un lider simbolic al opoziţiei, insistă că nu pleacă din funcţie şi consideră guvernul ilegitim.
Zourabichvili a postat recent o fotografie a decoraţiunilor de Anul Nou de la reşedinţa prezidenţială, care includea un tren mare. „Au pus un tren în faţa Palatului Orbeliani”, a scris ea pe Facebook, adăugând: „Să vedem cine va pleca”, informează știripesurse.ro. În replică, Irakli Kobahidze, prim-ministrul Georgiei şi preşedintele Visului Georgian, a ameninţat că Zourabichvili se va confrunta cu consecinţe juridice, dacă va alege să rămână în funcţie. „Să vedem unde va ajunge, în spatele gratiilor sau în afara lor”, a declarat el la o conferinţă de presă susţinută la Tbilisi în această săptămână.
Confruntarea dintre guvern şi preşedinte a aruncat ţara într-o criză politică, al cărei rezultat ar putea modela traiectoria Georgiei pentru anii următori, pe măsură ce aceasta este trasă între Rusia şi Occident. Chiar şi pentru Georgia - o ţară mică aşezată în munţii Caucazului şi cu o istorie turbulentă de oscilaţii între aspiraţii democratice şi perioade de represiune dură - acestea sunt vremuri extraordinare, marcate de proteste în masă şi de o incertitudine crescândă.
Thomas de Waal, membru senior al thinktank-ului Carnegie Europe şi expert în regiune, a declarat: „Nu cred că cineva ştie ce se va întâmpla în continuare. Se pare că ne îndreptăm spre o fază de escaladare. Niciuna dintre părţi nu va da înapoi pe termen scurt”.
În ultimele trei săptămâni, zeci de mii de oameni au ieşit aproape zilnic în stradă la Tbilisi şi în alte oraşe din Georgia pentru a protesta împotriva partidului de guvernământ şi a orientării sale tot mai antiliberale şi mai pro-Moscova.
Partidul de guvernământ, care se află la putere din 2012, a fost fondat de controversatul oligarh Bidzina Ivanişvili, care a făcut avere în Rusia în anii 1990. Vineri, acesta a fost sancţionat de SUA pentru „subminarea viitorului democratic şi euro-atlantic al Georgiei în beneficiul Federaţiei Ruse”.
Scânteia iniţială a protestelor, care s-au răspândit în societate în rândul generaţiilor şi al claselor sociale diferite, a fost un discurs recent al conducerii Visului Georgian, care a anunţat decizia sa de a suspenda negocierile de aderare la UE. Această decizie a provocat indignare în Georgia, unde până la 80% dintre cei 3,8 milioane de locuitori susţin aderarea la UE.
Citește și
Trei state baltice au impus sancţiuni împotriva Georgiei în urma reprimării manifestaţiilor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii