Ucraina Dezbaterea privind livrarea de rachete Taurus către Kiev, relansată în Germania
Ucraina: Dezbaterea privind livrarea de rachete Taurus către Kiev, relansată în Germania- Dezbaterea privind livrarea de rachete de croazieră Taurus către Kiev se intensifică în Germania, mai mulţi politicieni cerându-i cancelarului Olaf Scholz să-şi dea acordul, pe fondul ultimelor atacuri aeriene ruseşti masive asupra teritoriului ucrainean, relatează sâmbătă AFP şi dpa.
„Livrarea de rachete Taurus către Ucraina ar fi trebuit să aibă loc cu mult timp în urmă”, a declarat sâmbătă Sara Nanni, o purtătoare de cuvânt a grupului Verzilor din parlament, un partid membru al coaliţiei guvernamentale a social-democratului Olaf Scholz.
„Cea mai eficientă protecţie împotriva atacurilor aeriene ruseşti constă în a atinge ţinte situate pe teritoriul rus şi în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, de unde Rusia îşi lansează atacurile”, a declarat ea într-un interviu acordat cotidianului Rheinische Post.
Cu toate acestea, Ucraina nu dispune de astfel de mijloace până acum, în condiţiile în care Berlinul refuză să livreze aceste rachete pe care Kievul le cere de luni de zile, potrivit acesteia.
Promisiunea de a ajuta Ucraina atât timp cât este necesar „pare cinică când Europa” oferă „cu siguranţă suficient pentru ca ea să nu piardă, dar nu suficient pentru a-şi elibera întregul teritoriu”, a declarat pentru acelaşi publicaţie deputata Marie-Agnes Strack-Zimmermann, membră a Partidului Liber-Democrat (FDP), formaţiune din coaliţia guvernamentală şi care cere de câteva luni ca rachete Taurus să fie trimise în Ucraina.
Apelurile în acest sens s-au intensificat în ultimele zile în Germania din partea membrilor acestor două partide, dar şi din partea opoziţiei conservatoare, în condiţiile în care Moscova şi-a intensificat bombardamentele asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv capitala Kiev.
Guvernul cancelarului Scholz a fost până în prezent reticent să trimită Ucrainei rachete Taurus, unul dintre motive fiind că aceste rachete care au rază de acţiune de peste 500 de kilometri i-ar permite Kievului să atace teritoriul Rusiei.
Miercuri, purtătorul său de cuvânt, Steffen Hebestreit, a afirmat că poziţia guvernului nu s-a schimbat. „Observăm situaţia şi acţionăm în consecinţă”, a declarat el într-o conferinţă de presă, a încheiat sursa citată.
Citește și:
SUA: Un avion al Alaska Airlines a aterizat de urgenţă după ce un hublou s-a desprins în timpul zborului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp