Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:08 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ucraina și Rusia, negocieri pentru eliberarea prizonierilor ucraineni

ro

29 Jun, 2022 13:39 1389 Marime text
Președintele Ucainei, foto captură video Facebook/ Volodomir Zelenski
  • Moscova deţine mii de prizonieri ucraineni şi combatanţi din multe ţări ale lumii „care s-au oferit ca voluntari“ pentru a apăra Ucraina, a afirmat Zelenski. 

Ucraina poartă negocieri cu Rusia pentru eliberarea atât a combatanţilor ucraineni, cât şi a voluntarilor străini care sprijină Kievul în lupta sa împotriva trupelor ruse, a confirmat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Agerpres.

Moscova deţine mii de prizonieri ucraineni şi combatanţi din multe ţări ale lumii „care s-au oferit ca voluntari“ pentru a apăra Ucraina, a afirmat Zelenski. 

După ce a mulţumit tuturor acestor „eroi“ pentru sprijinul acordat şi a confirmat că eliberarea lor este în curs de negociere, preşedintele ucrainean a subliniat că „toţi înţeleg că războiul din Ucraina este astăzi aici, pe acest pământ, dar mâine ar putea avea loc în Europa, iar peste încă o zi s-ar putea întâmpla în SUA“.

În opinia sa, este „absolut corect să spunem că războiul din Ucraina este deja un război în Europa şi Statele Unite, dar geografic se întâmplă aici“.

Declaraţiile sale intervin în ziua în care apărarea cetăţeanului britanic Shaun Pinner, condamnat la moarte în autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD), din estul Ucrainei, pentru că a luptat ca mercenar în rândurile trupelor ucrainene, a anunţat că a a contestat sentinţa.

Pinner (48 de ani), împreună cu un alt britanic, Aiden Aislin, (28 de ani) şi marocanul Braguim Saadun au fost condamnaţi la moarte în 9 iunie, după ce au fost găsiţi vinovaţi că au luptat ca mercenari de partea forţelor ucrainene.

Cei doi britanici au fost capturaţi în cursul asediului oraşului Mariupol, port strategic la Marea Azov, în timp ce marocanul a fost luat prizonier cu o lună înainte.


Curtea Supremă din Rusia a amânat miercuri pentru 2 august audierea pentru analiza cererii Parchetului General rus de a declara drept „organizaţie teroristă“ batalionul ucrainean Azov, care a devenit celebru în toată lumea după ce a rezistat timp de aproape trei luni asediului trupelor ruse împotriva oraşului-port Mariupol.

La 17 mai, parchetul ceruse Curţii Supreme să recunoască batalionul Azov ca „organizaţie teroristă“, Moscova calificându-l drept „nazist“.

Batalionul Azov, creat în 2014 în oraşul Mariupol, a fost complet integrat în Garda Naţională a Ucrainei la sfârşitul anului respectiv.

El a fost fondat de membri ai extremei drepte pentru a lupta împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei şi şi-a câştigat faima după ce au alungat forţele ruse din Mariupol în iunie 2014.

Pentru Ucraina, combatanţii din Azov sunt nişte adevăraţi „eroi“, pentru că prin rezistenţa lor au reuşit să reţină în zona Mariupolului o grupare de 20.000 de soldaţi ruşi, întârziind ofensiva finală a Rusiei în Donbas.


Aproximativ 2.500 de combatanţi au ieşit din combinatul siderurgic Azovstal în mai şi s-au predat Rusiei, care vrea acum să-i judece ca pe nişte „neonazişti“ şi „criminali de război“, în special pe comandanţii Azov.

Liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, Denis Puşilin, afirmase recent că mai întâi anchetatorii separatiştilor au „lucrat“ cu prizonierii Azov, dar acum această muncă este efectuată de „specialişti ruşi“.

La 23 mai, Puşilin a spus că apărătorii de la Azovstal care s-au predat cu o săptămână mai devreme se aflau pe teritoriul controlat de separatişti în Doneţk.

Cu două săptămâni în urmă, o sursă din poliţia rusă a declarat pentru agenţia oficială de presă rusă TASS că mai mulţi combatanţi ai batalionul Azov au fost transferaţi la penitenciarul Lefortovo din Moscova. Printre aceştia s-ar afla şi comandantul-adjunct al Azov, Sviatoslav Palamar.

La începutul lunii iunie, Volodimir Zelenski declarase că Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) discută despre eliberarea soldaţilor ucraineni, dar nu a oferit mai multe detalii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii