Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:33 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un artist a înlocuit o monedă istorică britanică cu un fals în British Museum. Motivul pentru care a făcut gestul

ro

22 Jul, 2024 11:54 190 Marime text


Sursa foto: Facebook/ British Museum






 
  • Un artist conceptual brazilian a înlocuit o monedă istorică britanică cu un fals în timp ce se afla în British Museum, pentru a scoate în evidenţă numărul mare de obiecte de provenienţă străină pe care le deţine această instituţie din Londra.

Ile Sartuzi a spus că ideea i-a venit atunci când a văzut un voluntar al muzeului oferind vizitatorilor posibilitatea de a atinge anumite monede, conform Agerpres.

I-a cerut voluntarului o monedă din argint din perioada Războiului Civil Englez întrucât ''este unul din puţinele lucruri britanice din British Museum'', după care a creat o diversiune şi a înlocuit moneda cu una falsă.

Ile Sartuzi a declarat pentru Reuters că a lăsat moneda originală în cutia pentru donaţii a muzeului pe când se îndrepta spre ieşire. Artistul şi-a înregistrat demersul într-un videoclip pentru lucrarea sa de master la Goldsmiths, University of London, iar acţiunea a fost relatată pentru prima dată de The Art Newspaper.

British Museum a anunţat că va informa Poliţia în legătură cu acest incident, care a avut loc în iunie.


„Este o acţiune dezamăgitoare şi derivativă, care a abuzat de un serviciu desfăşurat de voluntari şi al cărui scop era de a oferi vizitatorilor şansa de a putea atinge piese reale şi de a interacţiona cu istoria'', a declarat un purtător de cuvânt al muzeului.


Ile Sartuzi a spus că instituţii precum British Museum şi Muzeul Luvru din Franţa se consideră „depozitarii comorilor umanităţii".
 

„Problema este că aceste instituţii se află la baza culturilor imperialiste care au furat numeroase astfel de obiecte din sudul global şi din alte părţi ale lumii'', a adăugat el.


Modalitatea prin care British Museum a procurat unele dintre artefactele pe care le deţine este pusă în prezent sub semnul întrebării, iar unele ţări au solicitat muzeului restituirea unor obiecte de artă. Printre acestea se află Frizele Partenonului şi bronzuri din Nigeria furate de trupele britanice în 1897. Instituţia nu a răspuns acuzaţiilor formulate de Sartuzi.

Ile Sartuzi, care a avut expoziţii în Brazilia, Portugalia şi Londra, a spus că s-a sfătuit cu un avocat din domeniul artei înainte de a înlocui moneda.

British Museum a concediat un angajat anul trecut şi a dispus o evaluare a procedurilor de securitate după ce a descoperit că sute de obiecte au fost furate sau lipsesc din colecţiile sale.
 
 
Citește și
 „Furt neobișnuit“ Șocant! Un hoț a intrat în British Museum. Ce a furat
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii