Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:20 13 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un avion s-a prăbușit în Bulgaria. Piloții au murit

ro

13 Sep, 2024 18:35 192 Marime text
foto: freepick Cei doi piloţi ai avionului prăbuşit vineri în sudul Bulgariei în cursul unui exerciţiu pentru pregătirea unui spectacol aerian au decedat, a anunţat guvernul de la Sofia, citat de AFP.


"Doi piloţi au decedat în cursul unui antrenament de zbor demonstrativ", a declarat premierul interimar Dimitar Glavcev într-o întâlnire cu presa la baza militară din Graf-Ignatievo.



Avionul L-39ZA, de fabricaţie sovietică, fusese modernizat în 2022

Avionul L-39ZA, de fabricaţie sovietică, ce fusese modernizat în 2022 pentru a fi adus la standardele NATO, a luat foc după ce s-a prăbuşit într-o zonă împădurită.

Cei doi ofiţeri instructori, născuţi în 1973, respectiv 1996, nu au reuşit să se catapulteze şi au murit pe loc.

"Erau dintre cei mai buni şi efectuaseră acest exerciţiu de mai multe ori", şi-a exprimat regretul comandantul forţelor aeriene, Dimitar Petrov.



Zi de doliu în armată 

Spectacolul aerian prevăzut să aibă loc sâmbătă, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la aderarea Bulgariei la NATO, a fost anulat, fiind declarată zi de doliu în armată.

Bulgaria, considerată ţara cea mai săracă din Uniunea Europeană, dispune de o flotă aeriană învechită şi, întrucât nu are suficiente avioane în stare bună, piloţilor săi le lipsesc orele de pregătire, conform unui raport guvernamental recent.

În iunie 2021, un pilot bulgar a murit în urma prăbuşirii avionului său MiG-29 în Marea Neagră în cursul unui exerciţiu.

Preşedintele bulgar Rumen Radev, fost pilot de vânătoare şi ex-comandant al forţelor aeriene, a luat parte vineri dimineaţă, chiar înaintea accidentului, la un zbor pe un aparat F-16 similar celor cu care armata se va dota începând din 2025.



Sursa: Agerpes.ro 



Citește și:

Un avion rusesc a fost doborât de armata ucraineană
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii