Un nou incident aviatic! Premierul Armeniei scapă cu viață după ce elicopterul în care se afla a aterizat de urgență
Un nou incident aviatic! Premierul Armeniei scapă cu viață după ce elicopterul în care se afla a aterizatElicopterul premierului armean Nikol Pashinyan a aterizat de urgență pe stadionul Vanadzor din cauza condițiilor meteo nefavorabile, la 6 zile după ce președintele Iranului și-a pierdut viața într-un accident de elicopter survenit în urma condițiilor meteo, potrivit știripesurse.ro.
Potrivit informațiilor preliminare, premierul armean se îndrepta spre Tașmir.
Pashinyan a postat pe pagina sa de Facebook că și-a continuat călătoria cu mașina:
„Dragii mei, totul este bine. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, elicopterul nostru a efectuat o aterizare neprogramată în Vanadzor. Acum ne continuăm călătoria cu mașina. Să aveți o zi bună“.
Anul trecut, Albert Bazeyan, fostul primar al Erevanului din 1999 până în 2001, a fost arestat sub acuzația de pregătire a unei tentative de asasinat asupra premierului Nikol Pashinyan.
Anterior, Serviciul Național de Securitate al Armeniei a raportat că, pe 23 septembrie 2023, Bazeyan și alți șapte membri ai organizației militaro-patriotice „Cruciații” au fost reținuți. Ei au fost acuzați de pregătirea pentru uzurparea puterii și asasinarea lui Pashinyan."Instanța a decis să-l aresteze pe Albert Bazeyan. El nu își recunoaște vinovăția", a declarat avocatul Georgy Melikyan pe rețelele de socializare.
Președintele Iranului, mort recent într-un accident de avion
Preşedintele iranian a murit în prăbuşirea elicopterului ce îl ducea duminică spre Tabriz, după ce asistase la inaugurarea comună a unui baraj, împreună cu omologul său azer Ilham Aliev, la frontiera comună. Printre victime se numără şi guvernatorul provinciei iraniene Azerbaidjanul de Est.
Dificile operaţiuni de căutare şi salvare au fost întreprinse timp de 12 ore, în condiţii meteo dificile, într-o regiune muntoasă şi împădurită. Resturile elicopterului au fost descoperite luni în zorii zilei.
O anchetă asupra cauzelor accidentului a fost ordonată de şeful Statului Major al forţelor armate iraniene, Mohammad Bagheri.
Prăbuşirea unui elicopter sau a unui avion în care se afla un preşedinte generează mereu dubii legate de posibilitatea unui sabotaj. Istoria recentă este plină de multe asemenea „accidente” discutabile.
Iranul a dezvăluit rezultatele preliminare despre moartea preşedintelui Raisi
Raisi, ministrul de externe Hossein Amirabdollahian şi alte şase persoane au murit duminică după ce elicopterul lor s-a prăbuşit în nord-vestul ţării, într-o zonă muntoasă şi împădurită şi în condiţii meteorologice dificile. Ebrahim Raisi a fost înmormântat joi în oraşul sfânt musulman şiit Mashhad.
"Nu a fost observat niciun impact de glonţ sau altceva similar pe epava elicopterului", a precizat un raport preliminar al Statului Major al forţelor armate publicat de agenţia oficială IRNA.
Raportul precizează că elicopterul urma "o rută planificată în prealabil" şi a respectat "planul de zbor planificat" înainte de accident."Elicopterul a luat foc după ce a lovit o zonă înaltă", notează raportul, adăugând că "nimic suspect nu a fost depistat în timpul comunicaţiilor dintre turnul de control şi echipaj".
Potrivit aceleiaşi surse, epava elicopterului a fost găsită luni dimineaţa devreme de drone, dar terenul dificil din zonă, "ceaţa şi temperaturile scăzute" au îngreunat activitatea echipelor de căutare şi salvare.
Ancheta continuă
Armata a subliniat însă că este nevoie de "mai mult timp" pentru a investiga cauzele accidentului.
Experţii spun că Iranul are performanţe slabe în materie de siguranţă aeriană, cu accidente repetate, multe dintre ele implicând aeronave construite în SUA şi cumpărate înainte de revoluţia islamică din 1979. Teheranul spune că sancţiunile americane îl împiedică de mult timp să cumpere noi aeronave sau piese de schimb din Occident pentru a-şi actualiza flotele învechite.
Iranul a proclamat cinci zile de doliu pentru Raisi, care a pus în aplicare politicile ayatollahului Ali Khamenei, a reprimat disidenţa publică şi a adoptat o linie dură în probleme de politică externă, inclusiv în discuţiile cu Washingtonul pentru a relansa pactul nuclear iranian din 2015.
Citește și
Un bărbat cu domiciliul în Armenia și-a deschis firmă la Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp