Uniunea Europeană și Canada ripostează. Răspunsuri ferme la noile tarife impuse de Donald Trump
Uniunea Europeană și Canada ripostează. Răspunsuri ferme la noile tarife impuse de Donald Trump![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
![](images/stories/2025/01/29/uniunea-europeana-foto-unsplash-1.jpg)
![Sursa foto: Unsplash](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/01/29/uniunea-europeana-foto-unsplash-1.jpg)
- Uniunea Europeană și Canada și-au exprimat marți respingerea față de noile tarife anunțate de președintele american Donald Trump și au anunțat că vor răspunde cu aceeași măsură.
Uniunea Europeană și Canada și-au exprimat marți respingerea față de noile tarife anunțate de președintele american Donald Trump și au anunțat că vor răspunde cu aceeași măsură, informează EFE, conform Agerpres.
Luni, Trump a semnat două ordine executive prin care a impus tarife de 25% la importurile de aluminiu și oțel. Tarifele vor fi aplicate la nivel global și nu vor exista excepții pentru nicio țară în ceea ce privește importurile de oțel și aluminiu, potrivit sursei citate.
Răspunsul Europei
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat asigurări marți că UE va răspunde cu „contramăsuri ferme și proporționale” acestor tarife.
„Regret profund decizia Statelor Unite. Tarifele sunt taxe: rele pentru companii, și mai rele pentru consumatori”, a scris Von der Leyen într-o declarație pe care a publicat-o și pe rețelele de socializare. „UE va acționa pentru a-și proteja interesele economice. Ne vom proteja lucrătorii, companiile și consumatorii”, a insistat Von der Leyen.
La rândul său, comisarul european pentru comerț, Maros Secofic, a declarat că Bruxellesul „analizează în prezent amploarea măsurilor” anunțate de Trump, înainte de a anunța contraofensiva.
Principala economie a UE este Germania, iar cancelarul țării, Olaf Scholz, a fost în aceeași linie. „Dacă Statele Unite nu ne dau de ales, Uniunea Europeană va reacționa într-un mod unit”, a declarat el în Bundestag.
Scholz a subliniat că UE, „în calitatea sa de cea mai mare piață din lume, cu 450 de milioane de cetățeni”, are puterea de a răspunde amenințărilor americane.
Canada optează pentru un răspuns calibrat
Canada va răspunde la tarifele „nejustificate” la oțel și aluminiu anunțate de Trump și va face acest lucru într-o manieră „clară și calibrată”, a declarat ministrul industriei Francois-Philippe Champagne.
Într-un comunicat succint postat pe rețelele de socializare, Champagne a afirmat: „Ne consultăm cu partenerii noștri internaționali în timp ce studiem detaliile”.
Și premierul Justin Trudeau a promis un răspuns „ferm și clar” al Canadei la noile tarife ale SUA.
Tarifele au un impact semnificativ asupra Canadei, deoarece 58% din tot aluminiul pe care SUA îl cumpără din străinătate provine de la vecinul său nordic, care acoperă totodată 23% din volumul total al importurilor americane de oțel.
Asociația Producătorilor de Oțel din Canada a avertizat că tarifele vor însemna dispariția locurilor de muncă.
La rândul său, premierul australian Anthony Albanese a declarat marți că Donald Trump a fost de acord „să ia în considerare” o scutire pentru Australia de la tarifele de 25% la importurile de aluminiu și oțel, după ce a avut o conversație telefonică cu acesta.
„I-am propus o excepție pentru Australia și am convenit amândoi să spunem public că președintele Statelor Unite este de acord să ia în considerare o scutire în interesul ambelor țări”, a declarat Albanese la o conferință de presă.
Cazul Ucrainei
Ucraina, aflată în război cu Rusia de aproape trei ani, consideră că va fi prejudiciată odată cu impunerea de noi tarife. Ministrul economiei Iulia Sviridenko a avertizat deja asupra efectelor negative pe care le vor avea aceste taxe asupra industriei metalurgice ucrainene.
Într-un mesaj publicat pe rețele de socializare, Sviridenko a explicat că exporturile metalurgice reprezintă 57,9% din totalul exporturilor din Ucraina către Statele Unite: „503,3 milioane de dolari din 869,1 milioane” de dolari, a detaliat ministrul ucrainean.
Scăderi la bursă pentru companiile siderurgice
Producătorii de oțel chinezi au înregistrat scăderi pe scară largă pe piața bursieră după ordinele executive ale lui Trump, întrucât China este cel mai mare exportator de oțel din lume, cu peste 100 de milioane de tone în 2024, deși SUA nu se numără printre principalii săi cumpărători.
Același lucru s-a întâmplat și cu producătorii din India, în timp ce bursele europene s-au deschis cu semnale mixte, iar în Coreea de Sud abia se observa o fluctuație. Cu toate acestea, Seulul a organizat o întâlnire de urgență cu reprezentanții sectorului siderurgic pentru a analiza situația.
La rândul său, șefa guvernului thailandez, Paetongtarn Shinawatra, a cerut marți un studiu privind impactul potențial asupra țării sale al tarifelor impuse de Statele Unite.
Citește și:
Donald Trump afirmă că locuitorii din Gaza nu vor avea dreptul de a se întoarce în Fâșia Gaza
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp