Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:15 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vaticanul recomandă prudență în fața unor fenomene presupuse supranaturale

ro

17 May, 2024 15:48 1071 Marime text
Sursa foto: Pixabay




 
  • Vaticanul a emis vineri noi norme care recomandă o abordare prudentă în faţa unor fenomene presupuse supranaturale, cum ar fi statui ale Fecioarei Maria care plâng şi crucifixe din care picură sânge, cazuri care timp de secole au stârnit interesul credincioşilor catolici, transmite Reuters.

Papa Francisc a părut sceptic faţă de astfel de fenomene, declarând anul trecut la televiziunea italiană RAI TV că apariţiile Fecioarei Maria "nu sunt întotdeauna reale" şi că îi place să o vadă pe aceasta "arătând spre Iisus", mai degrabă decât atrăgând atenţia asupra sa, potrivit Agerpres.

Incidentele raportate de credincioşi, inclusiv apariţia "stigmatelor" sau a rănilor de răstignire ale lui Iisus pe mâinile şi picioarele unor persoane sfinte, au devenit adesea baza sanctuarelor şi a pelerinajelor.

Într-un document care actualizează normele din 1978, Departamentului pentru Doctrina Credinţei de la Vatican a declarat că, în parcursul de discernământ, astfel de cazuri ar trebui evaluate cu mare prudenţă, deoarece pot fi frauduloase şi exploatate pentru obţinerea de câştiguri financiare sau pentru crearea unor culte personale.

„Discernământul poate aborda, de asemenea, probleme cum ar fi delicte (fărădelegi), manipulări, daune aduse unităţii Bisericii, câştiguri financiare nejustificate şi erori doctrinare grave care ar putea provoca scandaluri şi ar putea submina credibilitatea Bisericii", se arată în document.


Departamentului pentru Doctrina Credinţei a declarat că, de regulă, în astfel de cazuri, episcopii ar trebui să emită în mod normal un "nihil obstat", în esenţă, un aviz de aprobare a venerării care lasă deschisă problema dacă fenomenul ar putea fi recunoscut oficial de Vatican ca fiind "supranatural".

O astfel de recunoaştere este, totuşi, extrem de rară, notează Reuters.


Departamentul a adăugat că multe locuri de pelerinaj sunt asociate cu presupuse evenimente supranaturale care nu sunt autentificate de Vatican, însă acest lucru nu ridică probleme serioase pentru credinţă.

Deşi nu este menţionat în documentul de vineri, un exemplu este sanctuarul popular de la Medjugorje, în Bosnia şi Herţegovina, unde au fost raportate apariţii repetate ale Fecioarei Maria începând din 1981.

Departamentul de la Vatican a precizat că episcopii pot emite alte cinci decizii, inclusiv respingerea unui eveniment ca fiind supranatural, sau măsuri pentru a interzice sau limita venerarea unor fenomene controversate sau vădit false.

Episcopii ar trebui să ceară întotdeauna aprobarea Vaticanului înainte de a-şi publica verdictele, a precizat Departamentul, menţionând că, în cazuri excepţionale, papa sau chiar departamentul pot interveni direct, ocolind autorităţile locale ale Bisericii.

Proliferarea presupuselor fenomene religioase, unele evident false, a fost unul dintre factorii care au dus la scindarea creştinismului şi la apariţia protestantismului în Europa, în secolul al XVI-lea. 

 
 
 
Citește și
 
 Papa Francisc a transmis un mesaj credincioşilor care sărbătoresc astăzi Paştele (VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii