Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:19 19 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vladimir Putin a sosit în Azerbaidjan pentru o vizită de stat (VIDEO)

ro

18 Aug, 2024 21:40 173 Marime text
Sursa foto: Pixabay
 
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit duminică în Azerbaidjan pentru o vizită de stat care va dura două zile, în timpul căreia se va întâlni cu omologul său azer, Ilham Aliev.

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit duminică în Azerbaidjan pentru o vizită de stat care va dura două zile, în timpul căreia se va întâlni cu omologul său azer, Ilham Aliev, a anunţat Kremlinul într-un comunicat preluat de AFP, conform Agerpres.

Vizita în această ţară caucaziană, partener apropiat al Moscovei, dar şi important furnizor de energie pentru ţările occidentale, vine în contextul unei ofensive militare ucrainene de anvergură în provincia rusă de graniţă Kursk, în timp ce armata rusă continuă să înainteze pe frontul din estul Ucrainei.

Televiziunea rusă a difuzat imagini cu avionul liderului de la Kremlin la sosirea acestuia duminică seara în capitala azeră Baku.

El urmează să se întâlnească luni, pe malul Mării Caspice, cu preşedintele Ilham Aliev, cu care va aborda „teme legate de dezvoltarea relaţiilor de parteneriat strategic şi de alianţă între Rusia şi Azerbaidjan, precum şi chestiuni internaţionale şi regionale de actualitate”, notează Kremlinul.

Putin va participa de asemenea luni la o ceremonie de depunere de coroane de flori la mormântul lui Gaidar Aliev, tatăl actualului lider azer şi fost preşedinte al acestei ţări caucaziene între 1993 şi 2003.

Pe agenda vizitei se regăseşte şi o declaraţie de presă a celor doi preşedinţi. Ultima vizită a lui Putin în Azerbaidjan datează din septembrie 2018.

Gazdă a conferinţei climatice COP29 în noiembrie anul viitor, Azerbaidjanul este un mare producător de gaze naturale, la care Uniunea Europeană a apelat în urma invaziei ruse în Ucraina pentru a compensa reducerea livrărilor ruseşti, de care blocul comunitar doreşte să se debaraseze complet.

Pe de altă parte, Rusia este acuzată că a jucat un rol părtinitor în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan legat de provincia Karabah. Astfel, Armenia, un vechi aliat al Rusiei, s-a distanţat politic de aceasta şi strânge în prezent relaţiile cu SUA şi UE, considerând că Rusia a abandonat-o în faţa Azerbaidjanului, care a recuperat anul trecut pe cale militară întreaga provincie Karabah, ce se afla sub controlul separatiştilor armeni în urma războiului azero-armean de la începutul anilor '90.



Citește și:
Israelul a lansat noi atacuri în Fâşia Gaza
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii