Volodimir Zelenski declară că Ucraina nu va accepta un acord de pace în lipsa ei
Volodimir Zelenski declară că Ucraina nu va accepta un acord de pace în lipsa ei
13 Feb, 2025 18:11
ZIUA de Constanta
145
Marime text
![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
![](images/stories/2025/02/13/zelenski-foto-fb.jpg)
![Volodimir Zelenski, foto: Facebook](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/13/zelenski-foto-fb.jpg)
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Ucraina nu va accepta să îi fie decisă soarta în lipsă printr-un acord între Moscova și Washington și a cerut ca Europa să primească un loc la masa negocierilor pentru încheierea războiului provocat de invazia rusă, după ce președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, au anunțat miercuri în urma unei discuții telefonice inițierea acestor negocieri, relatează agențiile Reuters și AFP, citate de Agerpres.
Președintele ucrainean a descris drept 'neplăcut' faptul că Trump a ales să vorbească cu Putin înaintea lui, dar a susținut că nu crede că această alegere a președintelui american ilustrează prioritățile SUA.
'Important acum este ca lucrurile să nu meargă conform planului lui Putin, în care el vrea să facă totul în așa fel încât să desfășoare negocieri bilaterale' cu SUA, a mai spus Zelenski, într-o declarație acordată presei la o centrală nucleară ucraineană unde s-a oprit în drum spre Conferința de Securitate de la München.
'Noi, ca țară independentă, pur și simplu nu vom putea accepta vreun acord fără implicarea noastră', a susținut președintele ucrainean. El a cerut ca SUA și Ucraina să schițeze un plan de încheiere a războiului înainte de a discuta cu Rusia. 'Reuniunile între Ucraina și SUA sunt prioritare pentru noi. Și numai după aceste reuniuni, după elaborarea unui plan pentru a-l opri pe Putin, cred că va fi corect să vorbim și cu rușii', a indicat Zelenski.
Președintele american Donald Trump a provocat stupoare când a anunțat miercuri că 'probabil' se va întâlni în curând cu omologul său rus Vladimir Putin în Arabia Saudită, la puțin timp după o convorbire telefonică în care ei au convenit să inițieze 'imediat' negocieri pentru oprirea războiului în Ucraina. Aliații europeni ai SUA, luați prin surprindere de acest anunț și îngrijorați de posibilitatea de a fi excluși dintr-o înțelegere între Washington și Moscova, cer acum un loc la masa negocierilor.
'Orice acord (încheiat) pe la spatele nostru nu va funcționa, orice acord va avea de asemenea nevoie de participarea Ucrainei și a Europei', a spus joi șefa diplomației UE, Kaja Kallas, la sosirea la sediul NATO la o reuniune a miniștrilor apărării ai Alianței. Kallas a promis că UE va continua să sprijine Ucraina dacă aceasta refuză un acord de pace încheiat peste capul Kievului de către Washington și Moscova.
După convorbirea cu Putin, Trump a discutat și cu Zelenski. Președintele ucrainean se întâlnise cu câteva ore în urmă la Kiev cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, care i-a prezentat un proiect de acord economic, în cadrul negocierilor de pace, după ce Trump a cerut acces la resursele de metale rare (pământuri rare) ale Ucrainei. Zelenski, care s-a declarat deja de acord ca Ucraina să împartă cu SUA aceste zăcăminte, speră să semneze acest acord economic cu reprezentanții Washingtonului în acest weekend în Germania, în marja Conferinței de Securitate de la München.
În contextul așteptatelor negocieri de pace, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a considerat nerealiste aderarea Ucrainei la NATO și revenirea acestei țări la granițele de dinainte de 2014, anul când Rusia a anexat Crimeea și separatiștii proruși din estul Ucrainei au lansat primul conflict armat. Confruntat cu criticile aliaților europeni, șeful Pentagonului a spus joi, la începutul reuniunii miniștrilor apărării din țările NATO, că nu consideră nicidecum un act de 'trădare' inițiativa lui Trump de a aborda direct cu Putin inițierea negocierilor de pace în Ucraina.
Președintele Zelenski a mai susținut joi că, în discuția pe care a avut-o miercuri cu Donald Trump, nu a abordat cu acesta chestiunea aderării Ucrainei la NATO, adăugând însă că știe că SUA nu doresc ca Ucraina să facă parte din această alianță.
Citește și
Ucraina va solicita sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generaţie, după ce Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică Oreşnik
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii