Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:17 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de mii de civili au fugit din regiunea de nord a Fâșiei Gaza spre sudul acesteia

ro

09 Nov, 2023 15:36 663 Marime text


Sursa foto: Pixabay


 
  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus miercuri din nou orice încetare a focului în Fâşia Gaza fără eliberarea ostaticilor reţinuţi de gruparea islamistă Hamas, în timp ce armata israeliană, care desfăşoară operaţiuni terestre împotriva acestei grupări, a transmis că aproximativ 50.000 de civili au fugit miercuri din nordul enclavei palestiniene către sud prin "culoarul de evacuare" pe care l-a securizat pentru a doua zi consecutive, potrivit Agerpres
 
Netanyahu a menţionat în declaraţia sa că doreşte "să înlăture orice zvonuri zadarnice". "Nu va exista o încetare a focului fără eliberarea ostaticilor noştri", a indicat el.
 
În paralel, circulă informaţii despre negocieri conduse de Qatar, ţară care, conform unei surse apropiate de Hamas, ar media eliberarea a 12 ostatici, dintre care şase americani, în schimbul unui armistiţiu umanitar pentru trei zile.

Şi o sursă din Qatar, care s-a exprimat cu condiţia anonimatului, a vorbit despre o mediere "în coordonare cu SUA (...) pentru a obţine eliberarea a 10-15 ostatici în schimbul unei încetări a focului pentru două zile".

Conform sursei apropiate de Hamas, divergenţele în aceste negocieri secrete privesc în acest moment durata armistiţiului şi includerea într-un eventual acord a părţii de nord a Fâşiei Gaza, iar "Qatarul aşteaptă un răspuns al israelienilor" asupra acestor puncte. Peste 240 de persoane au fost luate ostatice de Hamas în timpul incursiunii acesteia în sudul Israelului pe 7 octombrie. Gruparea islamistă a ucis acolo în acea zi peste 1.400 de persoane, majoritatea civili.
 
Totodată, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, a dat asigurări că guvernul Statelor Unite au un mecanism de comunicare cu organizaţia islamistă palestiniană Hamas şi îl folosesc în scopul de a obţine eliberarea ostaticilor americani. "Avem o modalitate de a comunica cu Hamas, o folosim", a spus Kirby într-o conferinţă de presă, în care a clarificat că nu este vorba despre o "comunicare directă" cu Hamas, ci prin "aliaţi" care au ajutat Washingtonul. El a explicat că această comunicare cu gruparea islamistă are ca scop realizarea eliberării ostaticilor cu naţionalitate americană pe care gruparea îi ţine captivi şi a subliniat că Washingtonul are idee despre câţi sunt, dar a adăugat că nu oferă mai multe detalii pentru a le proteja intimitatea. De asemenea, Kirby a reiterat că Statele Unite susţin aşa-numitele "pauze umanitare" în ofensiva israeliană din Gaza pentru a atinge obiective specifice, precum eliberarea ostaticilor americani şi de alte naţionalităţi.
 
Citește și
A fost reluat tranzitul pentru persoane prin punctul de trecere Rafah! 51 de cetățeni români vor fi repatriați
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii