Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:21 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aceasta procedura va duce la rambursare rapida de TVA

ro

01 Mar, 2004 00:00 814 Marime text

Cererile de rambursare a TVA vor fi solutionate in functie de gradul de risc al contribuabililor

In cazul contribuabililor cu risc fiscal scazut, rambursarea se face direct, fara aplicarea unor proceduri care sa-i implice pe acestia * Marii contribuabili beneficiaza de rambursare cu control ulterior sau cu control anticipat, in functie de rezultatele unei analize efectuate de Directia Generala de Inspectie Fiscala din cadrul ANAF * O preocupare majora a ANAF este eficientizarea activitatii de administrare a TVA constituie

Cererile de rambursare a taxei pe valoarea adaugata depuse vor fi solutionate in functie de gradul de risc fiscal pe care il prezinta contribuabilii, stabilit in urma unei analize care are ca scop evaluarea comportamentului fiscal al contribuabilului, precum si a riscului pe care il are administratia fiscala in cazul fiecarei rambursari, potrivit afirmatiilor presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Neculae Plaiasu. Acesta a subliniat ca noua metodologie de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.338/26.02.2003, are ca element de baza eliberarea segmentului de control fiscal si concentrarea activitatii de solutionare a rambursarilor de TVA intr-un segment de analiza de risc, se arata intr-un comunicat al ANAF. Astfel, in cazul contribuabililor cu risc fiscal scazut, rambursarea se face direct, fara aplicarea unor proceduri care sa-i implice pe acestia, iar in cazul contribuabililor cu risc fiscal mediu si ridicat, pe baza solicitarii unor informatii suplimentare sau in urma efectuarii unui control fiscal la sediul solicitantului. Procedura, care se aplica incepand cu sumele negative aferente lunii ianuarie 2004, vine in sprijinul contribuabililor cu un comportament fiscal normal, prin rambursarea rapida a TVA solicitata, asigurand recuperarea, intr-un termen scurt, a acestor sume si reintroducerea lor in circuitul economic. Totodata, se evita controalele repetate, care pot afecta activitatea curenta a contribuabililor, mai ales in cazul acelor contribuabili care desfasoara activitati care se incadreaza, potrivit legislatiei TVA, in categoria celor scutite cu drept de deducere si care solicita regulat rambursare (exemplu activitatea de export, de investitii). "Aplicarea noii proceduri va aduce beneficii si administratiei fiscale, in sensul ca activitatea de inspectie fiscala va putea sa-si concentreze eforturile pentru actiunile de prevenire si combatere a cazurilor grave de evaziune fiscala. Se urmareste totodata ca, la incadrarea contribuabililor in categoriile de risc fiscal, sa se realizeze un proces obiectiv, bazat pe datele detinute de administratia fiscala si care reflecta comportamentul fiscal al contribuabililor", a mai spus Plaiasu.

Marii contribuabili

Procedura cuprinde si un regim special de rambursare in cazul marilor contribuabili, al platitorilor care realizeaza investitii ce se incadreaza in prevederile Legii privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie si al platitorilor constituiti potrivit Ordonantei privind contractele de parteneriat public-privat. Astfel, marii contribuabili beneficiaza de rambursare cu control ulterior sau cu control anticipat, in functie de rezultatele unei analize efectuate de Directia Generala de Inspectie Fiscala din cadrul ANAF. In cazul platitorilor care realizeaza investitii ce se incadreaza in prevederile Legii privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie si al platitorilor constituiti potrivit Ordonantei Guvernului privind contractele de parteneriat public-privat, primul decont cu sume negative cu optiune de rambursare depus va fi supus controlului fiscal, rambursarea fiind acordata cu control anticipat. Solicitarile ulterioare depuse de aceasta categorie de platitori, pe durata derularii investitiei, respectiv a existentei parteneriatului, vor fi solutionate cu control ulterior. A fost avuta in vedere si simplificarea procedurii de solicitare a rambursarii, prin eliminarea formularului de cerere de rambursare si utilizarea decontului de TVA pentru solicitarea rambursarii, prin bifarea unei casute speciale de pe decont. Eficientizarea activitatii de administrare a TVA constituie o preocupare majora a ANAF, o masura importanta in acest sens fiind adoptata prin aprobarea Ordinului presedintelui ANAF privind constituirea grupului coordonatorilor teritoriali in domeniul TVA. Neculae Plaiasu a mentionat ca "acest grup al coordonatorilor teritoriali, format din zece persoane cu atributii in domeniul administrarii TVA, din cadrul unitatilor fiscale teritoriale, a actionat, pe parcursul anului 2003, ca o unitate de lucru constituita in vederea identificarii problemelor practice cu care se confrunta organele fiscale in administrarea taxei pe valoarea adaugata". Acest grup se va ocupa, in principal, cu identificarea disfunctionalitatilor care apar in activitatea zilnica a organelor fiscale si cu elaborarea de propuneri concrete de inlaturare a acestora. Un alt obiectiv il constituie monitorizarea aplicarii si interpretarii unitare a legislatiei TVA si a procedurilor de administrare in cadrul directiilor judetene si administratiilor fiscale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii