Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:11 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Actiunile de pe Rasdaq vor fi tranzactionate prin licitatie sau negociere

ro

06 Jun, 2005 00:00 454 Marime text

12 companii transferate pe sistemul Arena al BVB

Rasdaq si BVB vor avea doua segmente de piata separate pentru tranzactionarea valorilor mobiliare * Administrarea operatiunilor de pe cele doua segmente de piata, supravegherea si difuzarea publica a informatiilor se vor efectua de catre BER * Rasdaq va avea o noua piata dedicata emitentilor cu lichiditate redusa

Rasdaq si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi vor adapta reglementarile pentru tranzactionarea valorilor mobiliare emise de companiile listate pe doua segmente de piata separate. Acestea vor avea mecanisme diferite de formare a pretului, prin licitatie sau negociere, cu program si orar de tranzactionare distincte. In prezent, la Rasdaq se aplica mecanismul negocierii, in timp ce la Bursa de Valori transferurile sunt realizate prin licitatie. Potrivit unei masuri impuse de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), BVB si Bursa Electronica Rasdaq (BER) vor realiza integrarea tehnica a operatiunilor de tranzactionare si post-tranzactionare, pentru a crea conditiile necesare procesului de fuziune a celor doua entitati. Companiile ale caror valori mobiliare vor urma regimul de tranzactionare stabilit vor fi selectate prin decizia conducerilor celor doua burse, care va fi notificata de CNVM inainte de inceperea tranzactionarii. Bursa de Valori va realiza compensarea, decontarea si inregistrarea tranzactiilor, conform reglementarilor proprii, iar utilizarea sistemelor de tranzactionare, compensare, decontare si registru ale BVB se vor realiza in conditiile convenite de cele doua burse, in baza unui acord. Acordul va prestabili etapele si termenele prin care se va realiza translatarea societatilor de pe Rasdaq, identificarea sistemului de tranzactionare, compensare, decontare si registru al BVB si conditiile accesului intermediarilor la acestea. Incheierea si executarea transferurilor, modul de formare a pretului, derularea ofertelor publice, tipurile de tranzactii si regulile de incheiere a acestora, categoriile de ordine de bursa, starile segmentului de piata, durata acestora si modul de calcul al pretului de referinta pentru cele doua segmente de piata vor intra sub incidenta reglementarilor specifice ale BVB. Administrarea operatiunilor de pe cele doua segmente de piata, supravegherea, difuzarea publica a informatiilor, supravegherea intermediarilor, agentilor pentru servicii de investitii financiare si a societatilor comerciale se vor efectua de catre BER.

Bursa noua pentru emitentii de lichiditati reduse

Actiunile a 12 companii listate pe Rasdaq vor fi transferate, la 7 iunie, pe sistemul de tranzactionare Arena al BVB, acestea urmand a se adauga la cele 107 societati translatate. Pana in luna septembrie, vor mai fi transferate, de pe Rasdaq, inca 1158 societati pentru care urmeaza a fi definita o noua piata, dedicata emitentilor cu lichiditate redusa. Detaliile tehnice privind caracteristicile acestei piete vor fi transmise participantilor la piata in perioada urmatoare. In prezent, cota BVB este structurata pe trei sectoare, si anume: sectorul valorilor mobiliare emise de persoane juridice romane, sectorul obligatiunilor si a altor valori mobiliare emise de stat sau de autoritati ale administratiei publice centrale si locale si sectorul international. Sectorului valorilor mobiliare emise de companii romanesti este structurat pe categoria a II-a (de baza), categoria I si categoria Plus. Pentru inscrierea sau promovarea valorilor mobiliare la cele trei categorii exista diferente sub aspectul perioadei de activitate, a cerintelor financiare, a conducerii si a altor aspecte legate de activitatea emitentului. Pe Rasdaq exista categoria I, categoria a II-a si categoria de baza. Noua arhitectura a Bursei de Valori Bucuresti SA, rezultata dupa fuziune, va fi structurata pe doua componente, piata reglementata si sistemul alternativ de tranzactionare (ATS), destinat societatilor care nu indeplinesc criteriile de listare pe piata principala. Ambele piete vor contine doua segmente, respectiv cash (actiuni si obligatiuni) si derivative (futures si optiuni).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii