Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:17 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asirom a inregistrat, in primele noua luni, venituri de 120 milioane euro

ro

03 Nov, 2003 00:00 570 Marime text

Nivelul atins este cu circa 31,3% mai ridicat decat cel raportat la finalul perioadei similare din anul precedent * Printre obiectivele Asirom se numara si lansarea politelor de asigurare a riscurilor financiare * Potrivit unui studiu, volumul creditelor ipotecare din Romania este estimat, pentru sfarsitul anului 2003, la 400 de milioane de dolari, in timp ce pentru finele anului 2006 este prefigurat sa se situeze la 1,2 miliarde dolari

La 30 septembrie 2002, compania a raportat venituri de 2 774 miliarde lei (91,38 milioane euro, la un curs mediu de 30.358 lei, calculat conform datelor Bancii Nationale a Romaniei). Comparativ cu aceasta cifra, Asirom a incheiat primele noua luni cu venituri totale in valoare de 120 milioane euro, nivelul atins fiind cu circa 31,3% mai ridicat decat cel raportat la finalul perioadei similare din anul precedent. In perioada analizata din acest an, circa 80% din venituri au fost generate de asigurarile generale - 96 milioane euro, in timp ce veniturile din vanzarea politelor de viata au totalizat 24 milioane euro. Telul societatii de asigurari a fost, in semestrul al doilea, sporirea substantiala a cifrei de afaceri la toate tipurile de asigurari, un accent deosebit fiind pus pe asigurarile de viata. "De asemenea, o atentie speciala se acorda campaniei RCA 2004, asigurarilor agricole si celor de locuinte", a declarat presedintele companiei, Angela Toncescu. Despagubirile si sumele asigurate platite au fost, in primele noua luni, de 42 milioane euro. Printre obiectivele Asirom se numara si lansarea politelor de asigurare a riscurilor financiare, ca urmare a dezvoltarii pietei creditelor ipotecare si a sistemului de comercializare cu plata in rate sau la termen. Compania dispune de o retea teritoriala formata din 47 sucursale, 83 reprezentante si 89 agentii, avand un numar de aproximativ 3 281 de angajati permanenti. Asirom are un capital social de 637,9 miliarde lei, principalul actionar al companiei fiind societatea Interagro - 38,14%. Ceilalti actionari sunt Broadhurst Investment Ltd - 19,75%, Astra Romana - 17,78%, Postelnicu Tiberiu Bica - 11,54% si Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului - 6,37%. Cu o valoare nominala de 1 000 lei, titlurile Asirom sunt cotate pe piata extrabursiera Rasdaq la un pret mediu de 2 100 lei/actiune, ultima tranzactie fiind realizata in 24 octombrie.

Asirom vrea sa intre pe piata riscurilor financiare

Societatea de asigurare Asirom este interesata sa dezvolte politele de asigurare a riscurilor financiare, ca urmare a dezvoltarii pietei creditelor ipotecare si a sistemului de comercializare cu plata in rate sau la termen, informeaza un comunicat al companiei. Compania are in vedere sa lanseze polite de asigurare a riscului de neplata a ratelor la bunurile comercializate catre firme si populatie. De asemenea, portofoliul de servicii va fi completat cu polite de asigurare a creditelor bancare acordate pentru cumpararea de bunuri de folosinta indelungata si a creditelor comerciale pentru companii, precum si asigurarea de cautiune (garantie). Cresterea exploziva a creditului neguvernamental a determinat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sa inceapa o serie de controale la societatile care incheie contracte de asigurare a riscului de credit si garantii. La sfarsitul anului trecut, valoarea portofoliului de credite ipotecare la nivelul sistemului bancar a fost de circa 90-100 de milioane de dolari, respectiv 1,95% din totalul creditelor neguvernamentale si 0,22% din PIB, media in Uniunea Europeana fiind de 40%. Potrivit unui studiu al firmei de consultanta Deloitte, volumul creditelor ipotecare din Romania este estimat, pentru sfarsitul anului 2003, la 400 de milioane de dolari, in timp ce pentru finele anului 2006 este prefigurat sa se situeze la 1,2 miliarde dolari, ceea ce corespunde unui procent de 2,2% din Produsul Intern Brut previzionat pentru 2006. Totalul sumelor curente acordate populatiei a fost, la sfarsitul lui iunie, de 39.589 miliarde lei, in crestere cu 233,6% fata de iunie 2002, iar pana in luna august a avansat cu 30% pana la 51 842 miliarde lei. Companiile de asigurare sunt implicate atat in creditele imobiliare si ipotecare si pentru achizitionarea de autoturisme, prin asigurarea bunurilor - constituite garantii, cat si in acoperirea riscului de credit in cazul imprumuturilor pentru cumpararea de bunuri de folosinta indelungata. Situatia poate deveni ingrijoratoare pentru riscul sistemic, mai ales in asigurari, in conditiile in care ratele lunare platite pentru creditele de consum se situeaza la valori considerate suportabile de o mare parte a populatiei. O serie de banci au incheiat acorduri de colaborare cu una sau mai multe societati de asigurari pentru derularea contractelor de asigurare colaterale dosarelor de credit.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii