Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CEC anticipeaza pentru anul viitor un profit net similar celui din 2003

ro

22 Dec, 2003 00:00 528 Marime text

Estimarea pe acest an a profitului net era de circa 170 miliarde lei, dar rezultatele de pana acum arata ca vor exista depasiri la acest indicator de 250% fata de previziunile initiale * CEC si-a diminuat costurile prin reducerea cheltuielilor cu personalul, in prezent numarul salariatilor situandu-se la circa 9.500 de persoane dupa restructurarile recente * Planurile conducerii CEC pentru anul 2004 prevad infiintarea unei societati de valori mobiliare si a unei firme care va activa in domeniul leasingului * CEC continua demersurile pentru intrarea pe segmentul instrumentelor electronice (carduri) si pentru infiintarea Erste Bausparkasse (EBS) Romania

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) estimeaza pentru 2004 un nivel al profitului net similar celui care va fi inregistrat la sfarsitul acestui an, respectiv peste 500 miliarde lei, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, Constantin Teculescu, presedintele institutiei. Pentru anul 2003, CEC a estimat prin bugetul de venituri si cheltuieli un profit net de circa 170 miliarde lei, dar rezultatele de pana acum arata ca vor exista depasiri la acest indicator de 250% fata de previziunile initiale, respectiv de circa 300% fata de rezultatele anului 2002. In primele zece luni din acest an, CEC a raportat un profit net de 441,6 miliarde lei, in vreme ce rezultatul brut s-a situat la 533,8 miliarde lei. Cauzele care au determinat aceasta depasire in privinta rezultatului net sunt majorarea volumului de credite acordate populatiei si IMM-urilor, ponderea acestor imprumuturi crescand de la 5% la 18% in total active, o politica mai realista in privinta dobanzilor practicate pentru depuneri si imprumuturi si plasarea unei parti a fondurilor atrase de institutie la Banca Nationala a Romaniei, care a generat venituri mai mari din dobanzile acordate. Pe de alta parte, CEC si-a diminuat costurile prin reducerea cheltuielilor cu personalul, in prezent numarul salariatilor situandu-se la circa 9.500 de persoane. Programul de restructurare a CEC, inceput in 2002, a vizat si aplicarea unor masuri de reducere a numarului de salariati. Astfel, daca la sfarsitul anului 2001 institutia avea circa 12.200 de angajati, in 2002 si in cursul acestui an au fost disponibilizati circa 1700 de persoane, urmand ca in 2004 alti 500-1000 de salariati sa paraseasca institutia. De asemenea, in cursul acestui an au fost inchise intre 150-200 de agentii care generau pierderi, urmand ca alte 30-50 de unitati sa fie desfiintate daca nu isi imbunatatesc performantele financiare pana la 31 decembrie 2003. In prezent, CEC are o retea teritoriala formata din circa 1500 de unitati, fata de 1670-1680 la sfarsitul anului 2002. Presedintele institutiei a mai spus ca CEC va deschide unitati teritoriale in zonele care prezinta interes, iar pentru a creste performantele conducerii sucursalelor nivelul salariilor va fi calculat in functie de rezultatele obtinute.

Eficientizarea CEC

De asemenea, pentru a creste eficienta CEC, unitatile vor fi impartite in trei categorii. Agentiile de tip A vor efectua toate tipurile de operatiuni, inclusiv acordarea de credite, cele de tip B vor putea analiza dosarul de credit al solicitantului si bonitatea acestuia, fara a decide daca ii acorda sau nu imprumutul, in timp ce unitatile din categoria C vor realiza numai operatiuni cu cash, depuneri si restituiri de numerar. "Deja acest sistem se aplica in Bucuresti, urmand ca in cursul anului 2004 sa fie extins la nivelul intregii tari", a afirmat presedintele CEC. Planurile conducerii CEC pentru anul 2004 prevad infiintarea unei societati de valori mobiliare si a unei firme care va activa in domeniul leasingului. De asemenea, CEC continua demersurile pentru intrarea pe segmentul instrumentelor electronice (carduri) si pentru infiintarea Erste Bausparkasse (EBS) Romania, o banca profilata pe acordarea creditelor pentru cumpararea, construirea sau modernizarea unei locuinte. Conform acordului semnat, la inceputul lunii august, intre cele doua parti, EBS Romania va avea un capital social de circa 10 milioane euro, la constituirea caruia LBS si CEC vor participa cu 60%, respectiv cu 40%. Pentru anul 2004, CEC si-a propus realizarea de investitii in valoare de 447 miliarde lei, destinatia fondurilor fiind, printre altele, informatizarea institutiei, sustinerea unor cursuri pentru perfectionarea salariatilor si achizitionarea de masini blindate pentru efectuarea de operatiuni de transport numerar. CEC isi mai propune, pentru anul viitor, inceperea operatiunilor in valuta, institutia urmand sa ofere, intr-o prima etapa, instrumente de economisire de acest tip pentru populatie. "Pasii urmatori vor fi transferurile si acordarea de credite in valuta pentru persoanele fizice si agentii economici", a mai spus Teculescu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii